Criza guvernamentala (2)
Balansul formulei guvernamentale intre cele doua palate, Palatul Cotroceni si Palatul Victoria, nu a rezolvat criza ci a adancit-o. Din cate s-au intamplat in aceasta saptamana, se confirma faptul ca acoperirea locurilor vacante, (dupa iesirea PC de la guvernare) nu este asa de simpla. Batalia pentru ciolanul puterii, expresie utilizata de toata presa, se desfasoara cu o duritate extrema. Odata depasita iesirea de la guvernare a PC, (aspect ce nu a gasit nepregatit nici PNL-ul si nici PD-ul) Tariceanu a trecut rapid in ofensiva, parand loviturile venite de “colegii” din Alianta D.A.
Luni 4 Dec
Intalnirea Traian Basescu – Calin PopescuTariceanu de la Palatul Cotroceni, nu a putut fi tinuta secreta, presa urmarind atent tot ce se intampla.
Intalnirea, mai degraba cu rol de “imagine”, a fost programata dupa ce la Palatul Victoria a avut loc Consiliul national de coordonare al coalitiei de guvernamant, in noul format PNL-PD-UDMR. In cadrul discutiilor trebuiau sa se consfinteasca formulele convenite in urma negocierilor cu PD, agreate si de UDMR. Totul parea ca merge bine, presedintele Basescu asumandu-si rolul de a impune solutia Parlamentului.
Marti 05 Dec
Traian Basescu invita si discuta cu Tariceanu, Vacaroiu si Olteanu, pe marginea procedurii de instalare a noilor ministri, aspect “minor”, care avea rolul de a consfinti depasirea crizei.
De aceasta data, seful statului s-a deplasat la Palatul Victoria pentru a discuta personal cu premierul pe marginea acestui subiect.
Toate aceste discutii erau necesare rezolvarii unei probleme constitutionale. Articolul 85 din Constitutia Romaniei, articol care se refera la numirea guvernului si la structura sau compozitia politica a executivului, s-a constituit in buturuga mica care rastoarna …intelegerile. Astfel, la aliniatul 2 se prevede ca “ in caz de remaniere guvernamentala sau de eliberare a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”, iar la aliniatul 3 “…daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru”.
?
Parlamentarii, indiferent de scaunele ocupate nu puteau scapa o astfel de ocazie. Disputele, interpretarile, ironiile si cearta in legatura cu aceasta prevedere constitutionala a fost invocata marti de reprezentantii PRM si PSD.
Ei au solicitat ca noii ministri propusi sa ocupe posturile ramase vacante prin demisiile in bloc ale conservatorilor din Cabinetul Tariceanu, sa fie supusi aprobarii legislativului
Si Partidul Conservator considera fireasca audierea de catre Parlament a viitorilor ministri ai economiei si agriculturii, precum si a noului vicepremier.
Asa cum stim din realitatea politica damboviteana, atunci cand este “vointa politica”, Legea sau Constitutia nu mai inseamna nimic, totul este interpretabil, totul este permis.
In aceasta perioada apare pentru prima data, suprinzator, (dupa ce Basescu si PD pare ca au renuntat), tema alegerilor anticipate, idee promovata de …PNL.
Miercuri 06 decembrie
Cearta pe posturi este reluata. Liberalii informati la timp de manevrele secrete ale democratilor schimba tactica: de la rezolvari in bloc, la solutii punctuale. Nu sunt de acord ca numai propunerile lor de ministri sa fie discutate in Parlament. Nici PD nu este acord ca Mircea Toader, propus pentru MEC sa fie singurul audiat. Ambele partide se tem de votul in Parlament, de un vot pe care nici PD si nici PNL, nu-l mai controleaza.
Dupa ce Comitetul Executiv al Partidului National Liberal l-a nominalizat, marti, pe secretarul general al partidului Dan Motreanu (care il surclaseaza la vot pe Ludovic Orban) pentru portofoliul agriculturii, Traian Basescu, face un gest fals al impacarii? si semneaza decretul de numire. Imediat, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, consilierul prezidential Adriana Saftoiu, anunta semnarea decretului de numire.
O reactie de ultima ora a Partidul Democrat care renunta la Ministerul Economiei si Comertului, surprinde un pic spectatorii scenei politice. Este un gest anuntat? intr-o conferinta de presa organizata in pripa de? liderul Emil Boc, miercuri seara.
S-a ajuns aici dupa mai multe lovituri receptionate in plin de catre PD, care s-a vazut nevoit sa-si retraga ministrii, inclusiv din timpul sedintei de Guvern.
„PD isi mai asuma mandatul de ministru de stat pentru mediul de afaceri, ramas vacant in urma plecarii Partidului Conservator. PD nu va face nici o nominalizare nici pentru functia de ministru de stat, pentru a fi consecvent cu principiile pe care le-a enuntat in urma cu sase luni, cand l-a retras pe domnul ministru de stat Gheorghe Pogea in urma declansarii mecanismului de restructurare a guvernului”, etc., plus in continuare demersul si procedura de restructurare a guvernului, etc.? Explicatia de tip Boc, nu reuseste sa acopere realitatea – PD complet izolat politic are o mare spaima,? orice vot in Parlament ii poate fi fatal.
Practic, prin aceasta declaratie, antrenorul (Basescu), a aruncat prosopul in ring, pentru a opri meciul, in care PD este knock down.
Loviturile primite, sunt directe, in plin, si se numestc OPSPI (Oficiului pentru Privatizarea Participatiilor Statului din Industrie) si ANAF -Garda Financiara . OPSPI, printr-o ultima ordonanta de urgenta, este mutata de Tariceanu de la MEC la AVAS, lasand Ministerul Economiei si Comertului fara cel mai mare ciolan. (A se vedea din articolul “OPSPI cel mai bogat oficiu, ce mai este de privatizat in aceasta institutie”). La aceasta lovitura se mai adauga trecerea ANAF, cu Garda Financiara cu tot, intr-o mai stricta subordonare a ministrului de finante, lasand-ul pe mare PD-ist Bodu, la nivelul de …”caporal”, fara obiectul muncii.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, s-a declarat surprins de schimbarea de atitudine a democratilor, asteptand clarificari in legatura cu noile propuneri anuntate de presedintele PD, Emil Boc
Partidul Conservator, pune gaz peste foc, considerand fireasca audierea de catre Parlament a viitorilor ministri ai economiei (M. Toader) si agriculturii (Dan Motreanu), precum si a vicepremierului (Varujan Vosganian, pe care il sustin).
Premierul Calin Popescu –Tariceanu, pe langa mutarile de mai sus (vezi OPSPI), a decis desfiintarea mai multor comisii si comitete interministeriale, aceasta, bineinteles sa demonstreze ca face reforma.
Joi 07 decembrie
Cotroceniul in lipsa unei mutari serioase, ca de strategie nici nu poate fi vorba,? sugereaza initiatorilor Platformei Liberale sa anunte ca vor infiinta un nou partid politic, sub denumirea Partidul Liberal Democrat.
Conform lui Theodor Stolojan, care si-a plimbat platformistii pe Calea Victoriei, pe jos, tocmai in perioada in care trecea, “oficial” (cu masini de escorta) Tariceanu si un pic mai tarziu, Bogdan Olteanu! Bineinteles cu televiziunile si presa dupa ei, deh! – sa-i vada lumea,? sugerand astfel ca avem de-a face cu un mare partid.
La Platforma Liberala au aderat deja opt organizatii judetene, 29 de parlamentari si peste 11.500 de membri PNL. Alesii locali ai PNL (care nu prea au aderat, fiind mult mai aproape de Tariceanu decat lasa sa se creada), pot ramane in asteptare, zic “platformistii”, tocmai pentru a nu-si pierde calitatea de membru PNL (a se vedea Legea alesilor locali).
Theodor Stolojan a, declarat printre altele ca presedintele noii formatiuni va fi desemnat la un congres care va avea loc cel mai probabil la inceputul anului viitor, chiar in ianuarie, precizand ca intiatorii noului partid se considera membri ai Aliantei D.A., parteneri ai PD, cu care vor demara discutii.
Theodor Stolojan: Ce urmarim? Stoparea pericolului ca notiunea de liberalism sa fie confundata de cetateni prin aceea de oligarhie petro-liberala, iar valorile fundamentale ale liberalismului sa fie asimilate cu interesele grupului care conducere astazi PNL. Nu acest grup detine monopolul asupra valorilor liberale.
Ca raspuns, Delegatia Permanenta a PNL a hotarat organizarea congresului? extraordinar in luna ianuarie. Se doreste limpezirea apelor in partid, dupa ce mai multi liberali s-au alaturat platformei politice lansata de Theodor Stolojan, acestia fiind obligati sa opteze pentru calitatea de membru PNL sau pentru inscrierea in partidul nou creat.
Vineri 8 decembrie – Ziua constitutiei
Ziua constitutiei este sarbatorita de catre Curtea Constitutionala la Palatul Parlamentului. Se serbeaza cu o zi inainte, cu presedintele Traian Basescu invitat principal – cel care inmultea cu zero onorabila institutie doar cu cateva luni mai inainte. Ne-a tinut o cuvantare (televizata in direct de posturile obediente), cu un zambet cald si prietenos (care nu mai poate pacali pe nimeni), si cu speranta ca ii vor fi iertate toate “calcarile in picioare” de cand era ministru, primar general sau presedinte.
In rest, PNL invita “amicii” din conducerea PD pentru a continua negocierile pentru posturile din Guvern parasite de conservatori.
Cateva reactii
Calin Popescu Tariceanu, apreciaza ca anuntul facut astazi de Theodor Stolojan confirma adevaratele intentii ale acestuia: slabirea PNL prin actiuni dirijate si din afara partidului. Tariceanu declara ca ar fi regretabil ca PD sa inceapa discutiile cu grupul condus de Theodor Stolojan care, in opinia premierului, nu este nici liberal si nici democrat.
?“Nu e liberal, pentru ca domnul Stolojan are tot atat de multa legatura cu liberalismul cat am eu cu social-democratia si daca o persoana care s-a ocupat de conturile regimului comunist si ale lui Ceausescu inainte de 1989 poate fi considerata ca liberala, dati-mi voie sa ma indoiesc. Daca cineva care a fost sustinator al campaniei presedintelui Iliescu poate fi considerat un liberal, iarasi dati-mi voie sa ma indoiesc. Cat priveste titulatura de democrat, probabil ca va proceda la fel cum stie domnul Stolojan, si o sa-i puna pe cei care sunt membri ai partidului sa semneze un contract de tip comercial cu el, prin care ei se angajeaza sa-l sustina neconditionat, iar daca nu il sustin, o sa le dea cu contractul in nas” a spus? Calin Popescu Tariceanu.
Bogdan Olteanu PNL, Presedintele Camerei Deputatilor, l-a catalogat pe Theodor Stolojan drept “caraghios” daca vine cu astfel de declaratii.
Cristian Radulescu, PD: Transformarea platformei in partid politic, aceasta semnifica un divort definitiv. In ceea ce priveste relatia PD cu componentii gruparii Stolojan, noi nu putem afirma decat faptul ca in acest moment programul de guvernare este in grafic, poate chiar suntem inaintea graficului si, odata cu integrarea europeana este cu atat mai tare nevoie ca sa ne aplicam programul pe care noi l-am stabilit, programul Aliantei. De aceea, orice sprijin pe initiativele, pe proiectele prevazute in programul de guvernare este binevenit”.
Mircea Geoana, PSD: Este in mod evident un plan trasat de catre Palatul Cotroceni, este rolul nefast al presedintelui Romaniei care incurajeaza prin orice mijloace disolutia puterii si incercarea de a avea alaturi de PD un alt aliat in locul PNL. Este pentru noi un lucru extrem de clar ca, in acest moment, nu numai ca nu avem majoritate guvernamentala in Parlamentul Romaniei, dar in acest moment practic nu mai exista nici o minima coerenta in interiorul PNL. Cred ca este un semnal pe care Europa il va primi prost, pentru ca, la cateva saptamani inainte de aderarea la Uniunea Europeana, Romania se afla in plina incertitudine politica si este rolul PSD sa arbitreze aceasta situatie”.
In loc de concluzie – DA, suntem in plina criza guvernamentala, una majora, in care autoritatea se pierde in lupte dure inter si intre partidele aflate la putere, nemaiavand timp sa se preocupe de ce au de facut. De pilda Bugetul tarii pentru 2007 este uitat in Parlament. Nici Cotroceniul, nici, Primarul general Videanu, aflat in conflict cu Guvernul nu au fost in stare sa clarifice invitatiile facute oficialitatilor europene pentru a participa la asa numitul “Revelion al Integrarii” motiv pentru care, pana la urma, acestia s-au hotarat sa mearga la Sofia!! Sau vizita oficiala a conducerii Turciei, amanata datorita incertitundinilor politice de la Bucuresti. Sau atentionarea facuta la Paris, ministrului de externe roman, de catre rusi, suparati recentele declaratiile “neprietenoase” ale lui Traian Basescu.
Horia D.R.