A murit Augusto Pinochet

A murit Augusto Pinochet

0 364

Dictatorul Augusto Pinochet, care a condus Chile in perioada 1973 –1990, a murit duminica, la varsta de 91 de ani. El suferise un atac de cord in urma cu o saptamana.


Pinochet, care a dominat scena politica din Chile timp de 17 ani, este imaginea clasica a dictatorului detestat de unii pentru regimul sau represiv si iubit de altii pentru cruciada anticomunista. In ultimii ani inainte de a muri, Pinochet era slabit, lipsit de importanta politica si coplesit de acuzatiile privind uciderea a mii de rivali politici, dar avea inca puterea de a starni pasiune pe scena politica a tarii pe care a condus-o cu o mana de fier. In timp ce avocatii lui Pinochet se straduiau sa faca fata proceselor multiple intentate de rudele victimelor regimului sau, admiratorii fostului dictator il laudau, apreciind ca el a salvat tara de la marxism aducand-o pe calea catre prosperitate economica. Dar inclusiv admiratorii declarati ai lui Pinochet si-au pierdut increderea dupa ce, in 2004, s-a aflat ca Augusto Pinochet avea milioane de dolari depusi in conturi secrete din banci aflate in strainatate, sume pe care acesta nu le declarase autoritatilor fiscale.


?


Iubit si urat


Pinochet a ajuns la putere in urma unei lovituri de stat, in 1973, inlaturandu-l din functie pe presedintele socialist ales de la acea vreme, Salvador Allende. Pinochet a beneficiat de sustinere din partea Statelor Unite. In timpul regimului sau, peste 3.000 de persoane au fost ucise sau au disparut ca urmare a violentelor politice. Alte aproximativ 200.000 de persoane au fugit din tara pentru a scapa de regimul represiv instaurat la Santiago. Serviciile secrete ale lui Pinochet au lansat Operatiunea Condor, un efort coordonat al dictatorilor sud-americani de asasinare a disidentilor.


Pinochet a devenit irelevant pe masura ce politicienii de dreapta s-au distantat de fostul lor model iar armata a recunoscut ca a comis numeroase incalcari ale drepturilor omului.


In ultimii ani, Pinochet a iesit din atentia publicului dar nu a incetat nici o clipa sa fie un personaj controversat. Inainte de a muri, el a fost acuzat de fraude fiscale iar justitia il ancheta.


In mod paradoxal, peste doua-treimi dintre chilieni il iubeau pe Piniochet, un romano-catolic atasat valorilor patriarhale. Sustinatorii lui Pinochet afirma ca acesta a reusit sa transforme Chile intr-un model economic pentru America de Sud. „Ar putea dura mai multe generatii pana cand oamenii il vor intelege pe tatal meu si ii vor acorda rolul pe care il merita in istorie… si il vor recunoaste drept un om minunat, care a dat totul pentru tara sa”, declara fiul cel mare al lui Pinochet in 2003.


Altii sustin insa ca generatiile viitoare il vor condamna pe fostul dictator si regimul pe care acesta l-a condus. „Va fi inscris in istorie alaturi de Caligula si Idi Amin ca intruchipare a brutalitatii si ignorantei”, a scris Isabel Allende, nepoata lui Salvador Allende, care s-a sinucis, la 11 septembrie 1973, in timpul loviturii de stat conduse de Pinochet.


Dupa ce a renuntat la putere, in 1990, in favoarea unui regim de centru-stanga condus de fostii disidenti intorsi din exil, el a devenit comandantul armatei, functie la care a renuntat in 1998, cand a obtinut un mandat pe viata in Senatul chilian. Ulterior, in cursul aceluiasi an, Pinochet a ocupat din nou prima pagina a ziarelor dupa ce judecatorul spaniol Baltasar Garzon a emis un mandat de extradare pe numele sau, in speranta ca acesta va putea fi judecat pentru crime impotriva umanitatii.


Politia britanica l-a arestat pe Pinochet intr-o clinica din Londra. El s-a aflat in arest la domiciliu timp de 16 luni fiind ulterior eliberat din motive de sanatate.

Autoritatile chiliene au sustinut ca Pinochet ar trebui judecat in tara natala, unde fostul dictator s-a intors, in 2001, pentru a se confrunta cu o avalansa de procese.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.