Usturoiul, un adevarat miracol

Usturoiul, un adevarat miracol

0 410

Descriere


Usturoiul (Allium sativum) a aparut mai intai in flora spontana dupa care, acum sapte-opt mii de ani,? a inceput sa fie cultivat. Cercetarile au relevat faptul ca principalele? centre de origine sint bazinul Marii Mediterane, zona centrala si de sud? a Asiei, muntii Caucaz si Carpati. Ultimele ipoteze ne informeaza ca usturoiul? provine din Asia centrala, iar formele actuale au evoluat in doua centre? secundare – bazinul mediteranean si China. In antichitate, a fost cunoscut? de greci. Romanii il cultivau pe suprafete intinse, fiind consumat de? populatia saraca. De asemenea, era un aliment de baza pentru soldatii? romani, care aveau credinta ca le sporeste curajul. De asemenea , legiunile romane foloseau cantitati insemnate de usturoi in alimentatie.?? Se crede ca in Egipt,? pe vremea faraonilor, li se dadea sclavilor care construiau piramidele? usturoi, ceapa si ridichii pentru prevenirea bolilor contagioase..


In acele vremuri usturoiul era recomandat pentru tratarea a peste 60 de boli.? Medicina populara recomanda usturoiul mai ales in cazuri de hipertensiune si obezitate


?


Proprietati curative


Usturoiul este antisclerozant, anticancerigen, vermifug, hipotensiv, combate tusea si diareea, laxativ, diuretic, antiseptic, bactericid, rezolutiv, expectorant, febrifug, tonic muscular, hipotensor (scaderea tensiunii arteriale), antireumatismal, antiasmatic, detoxifiant, sudorific, are efect antihelmintic si anticarcinogenetic, afrodisiac.


?


Compozitie chimica


Usturoiul contine 200 de substante active: vitamine, minerale, aminoacizi, enzime.? Deosebit de activi sunt cei 70 de compusi ce au in structura lor sulf.


Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic.? Acest compus rezulta in urma actiunii unei enzime- alinaza- asupra alinei din compozitia plantei.? De asemenea este demn de remarcat si continutul apreciabil de seleniu.


?


Bolile in care este recomandat


Bolile de inima


Usturoiul ajuta la combaterea bolilor de inima. El contine componente cu sulf, element chimic pe care oamenii de stiinta il asociaza cu blocarea aparitiei de depuneri pe vasele de sange. Usturoiul poate reduce atat colesterolul cat si tensiunea arteriala dar este si un atntibiotic natural. Efectele asupra aparatului cardiovascular constau in combaterea tahicardiei si spasmelor arterelor coronare raspunzatoare de producerea crizelor de anghina si a infarctului de miocard, inbunatatind astfel performanta cardiaca.? De asemenea, usturoiul previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale.


Contine vitaminele B1 si C, precum si o serie de elemente ca: Brom, Cobalt, Iod, Magneziu, Siliciu si Zinc.


?


Arteroscleroza


Cercetarile au demonstrat ca utilizarea regulata a usturoiului in alimentatie constituie una din cele mai eficiente metode de profilaxie si tratament a arterosclerozei.? Reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) raspunzatoare de formarea ateroamelor si contribuie in acelasi timp la sporirea cantitatii de lipoproteine cu desitate crescuta (HDL) ,care au un efect protector fata de arteroscleroza.


Efectele vasodilatatoare ale usturoiului se manifesta mai ales la nivelul arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare). Din aceasta cauza poate ameliora durerile de cap si claudicatia intermitenta.


?


Boli pulmonare


Usturoiul este util in unele pneumopatii, iar datorita efectului antibiotic este indicat in tratamentul virozelor, bronsitelor, traheitelor.


?


Raceli


Usturoiul constituie unul din cele mai recomandate remedii impotriva racelii , iar cercetarile stiintifice vin sa sustina acest mit. Un studiu facut recent de catre „Garlic Information Centre” din East Sussex a demonstrat ca un ingredient continut de usturoi si care poate lupta impotriva virusilor poate ajuta la reducerea simptomelor unei raceli, grabeste perioada de vindecare si chiar poate anula sansele de contaminare cu un alt virus. Studiul a aratat ca persoanele care s-au oferit voluntar sa consume usturoi, au suferit mai putin din cauza frigului si le-a luat mai putin timp pentru refacere decat persoanele care au consumat un alt supliment.

Ingredientul terapeutic continut de usturoi este alicinul, care se produce atunci cand usturoiul este rupt. Alicinul incurajeaza globulele albe din sange sa se reproduca, ceea ce va creste sistemul de aparare al organismului. Din pacate, alicinul se distruge atunci cand usturoiul este gatit, asa ca expertii recomanda sa se consume cel putin o jumatate de catel de usturoi crud pentru a obtine maxime beneficii. Daca nu-l poti suporta, exista in farmacii tablete cu usuroi.


?


Acnee


Proprietatile antiseptice si de curatare profunda ale usturoiului il recomanda si ca tratament extern in acnee. Un catel de usturoi taiat si frecat usor pe zona cu pustule ajuta la vindecarea lor.
Observatie: Usturoiul este foarte puternic de aceea trebuie folosit extern rational. Poate produce inrosirea pielii, sau sa dea senzatia de arsura. De asemenea este interzis persoanelor alergice la usturoi.


?


Alte boli


De asemenea, accelereaza epitalizarea si vindecarea ranilor.? Persoanele care consuma cantitati insemnate de ceapa si usturoi prezinta un risc foarte scazut de aparitie a cancerului gastric, de piele sau de colon.


Usturoiul este foarte eficace in caz de tenie iar medicina populara aminteste folosirea acestuia drept leac impotriva caderii parului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.