O pledoarie pentru respectarea dreptului la exprimare și pentru credibilitate: 3 mai...

O pledoarie pentru respectarea dreptului la exprimare și pentru credibilitate: 3 mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei

0 184

În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Ziua a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991. În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei. Ziua mondială a libertăţii presei aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, dar şi ca răspuns la o chemare a jurnaliştilor africani, care, în 1991, a condus la Declaraţia Windhoek, privind pluralismul şi independenţa mijloacelor de informare în masă.

În 2020, tema campaniei mondiale pe care UNESCO o lansează pe canalele media şi social media, pune accentul pe „Jurnalismul fără teamă sau favoruri” într-un peisaj mediatic din ce în ce mai complex. În condiţiile create de pandemia COVID-19, UNESCO recomandă ca marcarea Zilei mondiale a libertăţii presei la nivel naţional şi la nivel local, în întreaga lume, să se desfăşoare sub formă de dezbateri şi ateliere online.

,,Ziua Mondială a Libertății Presei este sărbătorită anul acesta într-un context marcat de urgența unor măsuri în plan sanitar, social și economic, care amplifică nevoia de informare a oamenilor.

Din păcate, perioada pe care o traversăm este brăzdată de tot felul de știri false despre pandemie, de informații contradictorii, de recomandări ale unor așa ziși ,,specialiști”, care nu ar avea abilitate săși-se exprime opiniile, într-un domeniu pe care nu-l stăpânesc! La tot pasul întâlnești frica, alimentată de unele persoane, cu anumite scopuri, comerciale îndeosebi. Din nefericire, presa este împărțită în două în vreme de pandemis : o parte dintre jurnaliști consideră evenimentele prin care trecem ca o conspirație la sănătatea globală, virusul fiind unul produs, ca o armă biologică. Cealaltă parte insistă încă asupra autencității virusului natural, care a apărut din senin, fiind dat omului de către animale. Viitorul va răspunde, cu siguranță acestei dualități de opinii și va scoate adevărul la suprafață. Este acesta o provocare a presei adevărate, care va trebui să informeze corect asupra cauzelor pandemiei, iar acest lucru, dacă se va întâmpla, va alimenta credibilitatea presei.

Generațiile viitoare vor aprecia sau nu acest lucru, atunci când istoria va pomeni despre aceste lucruri petrecut în 2020!

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.