Prefectul Văsîi a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanți ai Asociației Partida Romilor
La întâlnire, conform unui comicat de presă, au participat comisarul-șef Alin Pahonțu, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul-șef Ciprian Codescu, șeful Serviciului de Ordine Publică din IPJ Brașov, colonelul Cristian Paliștan, inspectorul-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean „Nicolae Titulescu”, colonelul Valentin Mirea, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov, Ionuț Androne și Cosmin Helerea, reprezentanți ai Asociației Partida Romilor „Pro Europa”– filiala Brașov.
„Brașovul este primul județ în care asociația noastră are o asemenea întâlnire, după ce liderii noștri la nivel național au avut o întrevedere cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne, cărora le-au înaintat un acord de colaborare având ca principal scop prevenirea conflictelor și incidentelor violente ce pot apărea la nivelul comunităților de romi. Mulțumim d-lui prefect pentru disponibilitatea manifestată și ne dorim ca, împreună cu Instituția Prefectului, cu Poliția, Jandarmeria, Poliția Locală, să găsim modalități de colaborare și sprijin, astfel încât să prevenim pe viitor apariția unor situații conflictuale în comunitățile de romi din județ, precum cele care au avut loc recent la Teliu, Săcele și Codlea”, a spus Ionuț Androne.
Prefectul Mihai-Cătălin Văsii a declarat: „În primul rând vreau să mulțumesc și eu celor care au participat la această întâlnire, pentru deschiderea pe care au arătat-o. În privința subiectului discuțiilor, evident că acele persoane care încalcă legea trebuie să suporte rigorile legii. Însă nu este corect ca, din cauza unora, să se generalizeze și să se arunce anatema împotriva unei întregi comunități sau etnii. Am convingerea că dacă există dialog, dorință reală de a colabora, multe situații se pot rezolva înainte să degenereze. În această privință, dezideratul comun al autorităților statului, al reprezentanților societății civile și al cetățeanului onest este să existe ordine și siguranță publică.
Cred că nici un om de bună credință, indiferent că este polițist, jandarm, reprezentant al comunităților de romi, cetățean de orice etnie, nu-și dorește să apară și să escaladeze conflicte. Întâlnirea de astăzi a fost una utilă, discuțiile s-au purtat în termeni corecți și cred că este începutul unei bune colaborări.
Am primit de la reprezentanții Asociației Partida Romilor «Pro Europa» o listă cu persoane de contact din 14 localități ale județului cu care se poate lua legătura în caz de nevoie și care ne pot sprijini în gestionarea unor situații care pot apărea în comunitățile de romi. Voi trimite această listă atât respectivelor unități administrativ-teritoriale, cât și instituțiilor din județ care au în atribuții ordinea și siguranța publică”.
La rândul lor, reprezentanții IPJ Brașov, IJJ Brașov și Grupării de Jandarmi Mobile au punctat că misiunea acestor instituții este să asigure respectarea legii în toate comunitățile, fără a privilegia sau discrimina pe cineva și că forțele de ordine sunt partenere, nu adversare ale cetățeanului. De aceea, comunicarea și colaborarea cu societatea civilă, cu autoritățile locale, cu membrii diferitelor comunități este esențială pentru a asigura un climat de liniște socială, în care oamenii să se simtă în siguranță.
I.R.