Un specialist propune 22 de măsuri pentru siguranţa turiştilor şi a personalului
Scris de Razvan Pascu 04.05.2020
Traversam una dintre cele mai dificile perioade pentru turismul mondial. O criza care nu ne afecteaza doar din punct de vedere economic, dar care va schimba profund si modul de a gandi si de a ne raporta la vacante. Pentru prima data in istoria recenta, tarile de pe intreg mapamondul si-au inchis granitele. Au suspendat zborurile si au reglementat sever orice intrare in tara. Pe masura ce lucrurile incep sa se relaxeze si pe masura ce tarile iau decizia de a face pasi spre intoarcerea la normal, ne intrebam cu totii ce va insemna acest “normal” pentru business-urile din turism si HoReCa. Cum putem transforma aceasta criza intr-o oportunitate.
Pe termen scurt turismul intern va fi castigator.
Nu cred ca ne putem astepta sa fie la fel de bun precum anul trecut. Dar cred ca orice om de afaceri din turism trebuie sa accepte ideea ca anul acesta este un an de supravietuire si sa aiba asteptari realiste. Daca supravietuiesti acestui an, atunci esti printre cei norocosi.
Daca hotelierii din Romania vor sti sa comunice curat si eficient, daca vor sti sa vina cu argumente si raspunsuri la orice intrebare, nelamurire sau ingrijorare a turistilor romani, atunci pentru acestia nu va fi un an complet pierdut. Daca vor comunica fara o strategie solida in spate si fara un set de masuri clare pe care sa se bazeze, atunci va fi dificil pentru ei. Atat pe termen scurt, cat mai ales pe termen lung.
Masuri la nivel central?
Mi-ar fi placut si ar fi fost normal ca acest gen de masuri sa fie anuntate de autoritatile centrale din Turism. Din pacate nu exista inca asa ceva. Toti oamenii de afaceri din hotelarie din Romania inteleg ca o data precisa pentru revenirea la normal este dificil de anticipat. Dupa 2 luni de la inceputul crizei, nu a fost prezentata nici macar o serie de masuri si recomandari pentru hotelieri, astfel incat proprietarii de hoteluri si pensiuni sa aiba timp sa le implementeze pana la redeschidere.
Care este situatia acum in Romania?
Mare parte dintre hotelurile din Romania sunt inchise la acest moment, cu exceptia celor care colaboreaza cu Statul si au devenit centre de carantina. Aproximativ 80% dintre angajatii din HORECA sunt in somaj tehnic sau concediati. Este o situatie dramatica, dar speram ca este una de natura temporara si ca deja ne putem gandi la cum va arata turismul post COVID-19. Si pe litoral situatia este grea. Somajul angajatilor temporari s-a incheiat, iar acestia nu pot beneficia nici macar de somaj tehnic.
Se preconizeaza ca hotelurile vor fi redeschise incepand cu data de 15 Mai, insa planeaza inca o stare de incertitudine generala. De aceea consider ca ACUM este cel mai bun moment pentru a comunica clar si eficient. Atat la nivelul fiecarei unitati de cazare in parte, cat si la nivelul autoritatilor regionale (Consiliilor Judetene, Asociatiilor de Promovare Turistica, Primariilor) despre masurile de siguranta luate de fiecare hotel si unitate de cazare in parte si despre recomandarile facute acestora.
Cine este Travel Communication Romania?
In calitate de consultant in marketing turistic, prin Travel Communication Romania, ajut companiile din turism sa isi faca o strategie de comunicare si sa o implementeze, fie ca sunt agentii de turism, hoteluri, companii aeriene sau destinatii turistice din tara sau din strainatate.
Cifra de afaceri cumulata a clientilor nostri din turismul romanesc este de peste 300 de milioane de euro anual. Fara a lua in calcul marile companii straine cu care lucram sau ambasadele, ori ministerele de turism din alte tari cu care avem contracte. Principalul mod de colaborare al nostru cu afacerile din turism din Romania este pe comunicare/promovare, Social Media si consultanta. Asta ne permite sa avem acces la informatii utile in aceasta perioada. Despre o parte dintre ele am scris mai jos. Mai multe detalii despre noi si aici.
Am decis sa realizez un material care sper sa fie util hotelierilor din Romania, sa ii ajute sa isi gandeasca o strategie de dezvoltare, dar si de comunicare (extrem de important in aceasta perioada), prin care sa transforme aceasta criza intr-o oportunitate. Stiu ca unii dintre hotelieri deja au gandit o parte dintre masuri, mai ales cei mari, insa sunt multi altii care poate nu stiu cum sa o faca sau nu are cine sa ii ajute in munca lor de promovare si implementare.
Ce masuri de business si promovare recomand hotelurilor din Romania in contextul reluarii activitatii dupa criza provocata de pandemie?
Masuri de adaptare a business-ului
Comercializarea a maxim 85-90% din capacitatea hotelului, inclusiv in timpul weekend-urilor si in plin-sezon
Dupa parerea mea, pentru a creste nivelul de incredere a potentialilor turisti, unitatile de cazare (in special cele mari, care au zeci sau peste suta de camere) nu ar mai trebui sa vanda cel putin o perioada 100% din capacitatea disponibila. In acest fel se evita aglomeratia excesiva in spatiile comune, interactiunea dintre oaspeti si chiar eventualele nemultumiri legate de impartirea pe serii la mese.
Concret, as vedea anul acesta cu un numar de angajati 100% ca anul trecut, dar cu mai putini turisti alocati per angajat. De aceea si spuneam la inceputul acestui articol ca este un an de supravietuire. Desigur, ma refer in special la lunile Iulie si August, poate chiar si Septembrie, pentru ca stiu ca acum pentru inceput este greu sa incepi cu acelasi numar de angajati cand cererea ta a scazut atat de mult.
Sunt un om de business si inteleg dorinta normala de a castiga. Anul acesta, insa, este special. Trebuie sa va ganditi realist ca toate aceste masuri pe care le veti lua au 2 motive principale: transmiterea increderii catre turisti, astfel incat acestia sa cumpere noptile de cazare, dar si protejarea acestora si a angajatilor, iar in definitiv a business-ului. Riscul este major. La cea mai mica greseala sau la primul turist descoperit infectat cu COVID in hotel si mai ales intr-o pensiune mica, aceasta poate intra cu totul in carantina. Astfel, business-ul si imaginea vor fi distruse aproape complet anul acesta.
Mai multa flexibilitate privind rezervarile
Aceasta flexibilitate poate imbraca diverse forme si nu este doar o recomandare. Devine o necesitate in aceste vremuri. Ca prime sugestii generale, as zice: oferirea posibilitatii de a schimba cu pana la 72-96h inainte de cazare perioada sederii, permiterea efectuarii unor rezervari in avans folosindu-se cupoane si vouchere sau acceptarea platii folosind voucherele de vacanta de la Stat.
In cazul dorintei de anulare, oferirea alternativei clientului de a primi fie banii inapoi (100% daca este in perioada corecta de anulare), fie a 110-120% din suma sub forma de voucher (sau cazare de 100% din suma + ceva servicii suplimentare daca lasa banii acolo si nu ii retrage). Stiu ca asta poate duce si la posibile tentative de “fraudare”, dar per total tot cred ca merita. Flexibilitatea va fi anul acesta cuvantul de baza in turism. De exemplu, o campanie de promovare de genul acesta cred ca ar avea succes: rezerva pana pe 20 Mai orice sejur in luna Iulie si poti anula oricand, gratuit, pana pe 20 Iunie.
Marcarea locurilor de asteptare la receptie, in restaurante, la lifturi sau in orice alt loc unde s-ar putea face aglomeratie
Pe modelul bancilor, bancomatelor si mai nou al farmaciilor si supermarketurilor, recomand marcarea si delimitarea zonei de “distanta sociala recomandata”. Astfel, turistii vor sti exact unde ar trebui sa astepte pentru a fi in siguranta.
Instalarea de covorase dezinfectante, dispozitive cu gel dezinfectant, dozatoare care dezinfecteaza manerele de la usile de acces principale si folie antimicrobiana
Recomand amplasarea de covorase dezinfectante atat la intrarea in unitatea de cazare, cat si pe fiecare etaj. De exemplu, la capatul scarilor sau la iesirea din lifturi. Totodata, ar fi utila si instalarea de mici aparate cu gel dezinfectant. Le recomand pe cele automate, cu senzori (nu cele actionate manual), pe holuri, in apropierea bailor, restaurantului, barurilor sau salilor de conferinta, liftului sau a intrarii.
Manerele de la usile de acces principale trebuie sterse in permanenta. Exista si ideea aplicarii unor folii antimicrobiene pe balustrade, clantele usilor, seifuri sau butoanele de la lifturi. In lift, daca este suficient spatiu, poate fi instalat si un dispenser de servetele, pe care oaspetii sa le poata folosi atunci cand apasa pe butoane.
Toate locurile care sunt atinse frecvent de turisti trebuie sterse si dezinfectate mai des: clante, intrerupatoare, toalete publice, holuri, scari, lifturi, etc.
Impartirea pe serii la mic dejun si cina
Recomand a se stabili anumite intervale orare in care se poate lua masa, cu limitarea numarului de persoane ce pot opta pentru un anumit interval. Ar putea fi creata fie o aplicatie simpla pe o tableta la receptie, unde oaspetii sa treaca la cazare ora preferata pentru mic dejun. Sau s-ar putea face “rezervari” la mese in prealabil, odata cu rezervarea camerelor. Se pot oferi, de exemplu, 3 variante de ore la care se poate lua micul dejun, daca este un hotel mare: 7:00-8:00, 8:30-9:30, 10:00-11:00. Daca cineva care are rezervare la o alta ora doreste sa ia micul dejun mai devreme sau mai tarziu, va putea merge la receptie, la seful de sala sau la hostess, care vor verifica daca mai sunt locuri disponibile si le vor indica turistilor masa lor.
Daca exista spatiu in aer liber, de preferat ca aceste activitati sa fie organizate afara. Daca nu se poate intra in sala de mese pentru ca este plin, atunci sa poata comanda micul dejun in camera. S-ar putea opta pentru a servi micul dejun in camera inca de la sosire, mai ales daca hotelul are balcoane la camere. Iar daca hotelul are loc suficient in curte pentru montarea unei terase, atunci recomand ca, pe cat posibil, totul sa se intample in aer liber.
Asa functioneaza de ani de zile restaurantele de pe vasele de croaziera. Astfel reusesc sa se organizeze cei de acolo pentru a servi prompt mii de oameni zilnic. Un alt lucru pe care il putem invata de pe vasele de croaziera este ca la intrarea si iesirea in restaurant sa ai un dispenser automat de gel dezinfectant, iar toti oaspetii sa fie obligati sa il foloseasca.
In pauza dintre seriile de servire, trebuie sa se dezinfecteze mesele. Dimineata sau seara recomand si dezinfectarea scaunelor. O alta varianta ar fi chiar folosirea tacamurilor de unica folosinta sau a unor huse de unica folosinta pentru scaune. Pentru mese, ar fi utila o fata de masa de unica folosinta.
Aparatele de cafea, masinile pentru prajit painea, aparatele de sucuri sau capacele care acopera vasele mari cu mancare (de tip bufet suedez) ar trebui si ele dezinfectate foarte des.
Stiu ca va parea totul mai “ieftin” si nu va fi la fel de frumos ca in anii trecuti. Mai ales pentru hotelurile si pensiunile de 4 si 5 stele. Anul acesta, insa, Siguranta va fi cuvantul cheie. Va conta mai putin cum arata camera, cum e mancarea sau care e privelistea din camera.
Inlocuirea “bufetului suedez” cu meniuri a la carte (de preferat) si oferirea variantei de a lua masa in camera fara costuri suplimentare
Oamenii de stiinta sustin ca virusul nu se transmite prin alimente. Nu este un secret, insa, ca notiunea de bufet suedez este deseori asociata cu o oarecare aglomerare.
Astfel, recomand anul acesta (daca este posibil) inlocuirea servirii in regim de bufet suedez, unde oamenii ar fi mult mai aproape unul de celalalt, cu meniuri a la carte si chiar “room service”, fara a taxa in plus, cum se obisnuia pana acum in cel de-al doilea caz.
Propun ca mesele sa fie amplasate la o distanta de 1.5-2 metri intre ele. Numarul de persoane la o masa sa fie limitat la 8 (daca nu sunt familie mai numeroasa). Personalul care aduce mancarea la mese sa poarte obligatoriu masca si manusi. Temperatura sa le fie verificata zilnic atunci cand intra in tura. OMS recomanda ca la mese, 4 persoane sa aiba alocati minim 10 metri patrati, iar mesele sa fie astfel aranjate incat de la spatarul unui scaun pana la scaunul vecin sa fie minim 1 metru.
Igienizarea locurilor de joaca pentru copii de mai multe ori pe zi
Ministerul Sanatatii si Observatorul Roman de Sanatate au recomandat ca masura de precautie evitarea atingerii acelor suprafete care vin in contact cu un numar mare de persoane, astfel ca recomand ca igienizarea locurilor de joaca sa devina una dintre prioritatile hotelierilor ce pun la dispozitia turistilor un astfel de spatiu.
Aceasta masura ar trebui implementata asa cum vedem in salile de sport sau benzinarii, cu un tabel care sa aiba data, ora, persoana responsabila de dezinfectare, ce a facut acea persoana si semnatura aferenta. O astfel de lista de semnaturi se poate amplasa si in alte spatii comune, cu aceeasi regula de a fi completata de angajati.
Adaptarea procedurilor de curatenie in camere si spatii deschise
Desi curatenia in unitatile de cazare era un aspect cheie si inainte de aparitia pandemiei, acum trebuie acordata o atentie sporita acestui aspect. Recomand a se dezinfecta toate punctele de contact, cum ar fi butoane, robineti, balustrade, clante, telefoanele din camere, manere, chiar si perdelele din baie,
Totodata, clientii trebuie sa stie ca faceti toate aceste lucruri, deci trebuie comunicat constant toate acestea, in Social Media, pe blog, pagina de Facebook, prin agentiile de turism cu care lucrati sau prin contractele de promovare pe care le aveti.
Amplasarea sezlongurilor pe plaja sau in gradina, respectandu-se regulile de distantare sociala
Pentru hotelierii de pe litoral sau pentru cei care au gradini, recomand asezarea sezlongurilor la o distanta de aproximativ 2-3 metri, respectiv un numar cu o treime mai mic de astfel de facilitati (umbrele, sezlonguri, saltele, baldachine, hamace etc). Astfel, turistii se vor simti mai in siguranta si va creste nivelul de incredere cu privire la vacantele de acest tip pe litoral. Anul acesta as recomanda scoaterea saltelelor, iar dezinfectarea sezlongurilor sa se faca dupa fiecare persoana care il foloseste. In plus, fiecare sezlong sa aiba alocat si un gel dezinfectant in permanenta, poate clientul vrea sa insiste cu dezinfectarea lui.
Masuri speciale de igiena la piscine
Apa din piscina este considerata ca fiind sigura, deoarece clorul folosit pentru dezinfectarea ei este un virucid. Recircularea apei din piscina ar trebui facuta, insa, la 4-6 ore si nu mai rar, potrivit specialistilor. In plus, o piscina aglomerata ori o balustrada sau scari de acces care sunt atinse de un numar ridicat de persoane, pot deveni surse de raspandire a COVID-19.
Drept urmare, recomand limitarea numarul de persoane ce pot avea acces in spatiul in care se afla piscina, precum si amplasarea de folii antimicrobiene indeseobi pe balustradele scarilor de acces, igienizarea temeinica a saltelelor ce se pun pe sezlonguri (acest aspect e valabil si in cazul sezlongurilor de pe litoral) sau chiar eliminarea pentru o perioada a saltelelor, dezinfectarea vestiarelor, etc.
Pentru moment, insa, probabil ca piscinele si SPA-urile vor fi inchise, pana spre Iulie-August.
Masuri de igiena in lifturi
In afara de marcarea locurilor de asteptare a liftului (cu talpici lipiti pe jos), recomand diminuarea numarului de persoane ce pot fi in acelasi timp in lift, dezinfectarea de mai multe ori pe zi a acestuia, indicarea spatiului in care ar trebui sa stai cat esti in interior pana cand ajungi la etajul dorit (tot cu semne lipite pe jos) si punerea de servetele la dispozitia turistilor, cu ajutorul carora acestia sa poata apasa pe butoane, fara a lua contact direct cu suprafetele posibil infectate. Plus la iesirea din lift, la fiecare etaj, amplasat un aparat cu dezinfectant cu senzori.
Echipamente de protectie pentru intreg personalul
Manusi, masti, eventual si combinezoane sau viziere in functie de gradul de risc/expunere, aceste echipamente de protectie ar trebui sa faca parte din “uniforma” celor care lucreaza in HORECA si iau contact cu turistii pentru ca ambele parti implicate sa se simta in siguranta chiar si o perioada dupa ce se renunta la obligativitatea purtarii mastilor in spatiile inchise (care cred ca va dura tot anul acesta).
De asemenea, pe langa kit-ul de siguranta care exista acum in receptie, ar mai trebui facut unul care care contina masti, manusi, dezinfectant, saci speciali pentru deseuri de acest tip (unde arunci mastile, de exemplu).
Angajatii ar trebui sa instiinteze oaspetii ca exista locuri special amenajate in hotel unde se arunca mastile sau manusile folosite si ca acestea nu trebuie amestecate in cosurile de gunoi obisnuite.
Angajatii care au contact direct cu turistii, in special in receptie, trebuie sa isi dezinfecteze mainile de fiecare data dupa ce pun mana pe bani sau carduri. Sa pastreze distanta sociala. Sa informeze turistii cu privire la masurile de preventie. De preferat, cei care lucreaza in direct contact cu turistii, sa nu fie persoane in varsta sau cu alte boli asociate.
De asemenea, cei din receptie trebuie sa transmita constant mesajul turistilor de a se spala pe maini minim 20 de secunde cu apa si sapun, cat se poate de des. Daca descopera turisti care stranuta sau tusesc, trebuie sa se adreseze managementului pentru ca impreuna sa abordeze clientul. Daca la un moment dat va aparea vreun angajat sau turist infectat in unitatea de cazare, atunci trebuie sa existe un plan de masuri si sa fie izolat rapid (la receptie la check-in turistul va trebui sa semneze ca este de-acord cu aceste reguli).
Trebuie sa existe un plan si de dezinfectare a tuturor locurilor prin care a trecut sau pe care le-a atins o persoana infectata, daca decizia autoritatilor va fi de continuare a activitatii sau de carantinare a hotelului/pensiunii si nu de oprire a activitatii, in cazul in care acolo este descoperita o persoana infectata.
Cei care nu au contact direct cu turistii, departamentele administrative, trebuie si ei protejati, astfel ca recomand sa se lucreze o perioada tot de acasa (telemunca), mai ales in departamente precum Marketing, PR, Social Media, Contabilitate, ori in echipe restranse in birou, prin rotatie (1-2-3 într-un birou), iar intrarea lor de preferat sa se faca pe alta parte decat intrarea clientilor.
De asemenea, sugerez ca tuturor angajatilor si turistilor sa li se verifice zilnic temperatura inainte de a incepe lucrul sau la cazare.
Eliminarea revistelor, pliantelor, hartilor si a oricaror alte materiale printate ce ar putea contribui la raspandirea virusului;
Montarea unor panouri de protectie din plexiglas la receptie, intre client si receptioner, ca la vanzatorii de la supermarket;
Punerea la dispozitie de botosei de unica folosinta pentru turisti pentru a putea fi folositi in spatiile comune, asa cum se procedeaza, de exemplu, in salile de sport sau la SPA-uri;
Inchiderea temporara a toaletele publice/comune din incinta unitatii de cazare, astfel ca turistii sa isi poata folosi doar toaleta din camera;
Turistii vor fi astfel nevoiti sa foloseasca toaletele din propriile camere, ceea ce ar fi mult mai igienic si sigur atat pentru intreg personalul, cat si pentru cei cazati in locul respectiv.
Simplificarea procedurii de check in
Aceasta masura s-ar putea implementa prin completarea online a formularului de check in, implementarea unui sistem de acces cu smartphone-ul personal (acolo unde se poate) sau dezinfectarea cheilor / cartelelor de acces si introducerea lor intr-un plic care sa mentioneze ca au fost dezinfectate + screeningul starii de sanatate la momentul check in-ului (controlul temperaturii).
Maximizarea spatiului din exterior in cazul in care acesta exista
Pentru proprietatile cu gradina as recomanda maximizatea spatiului din exterior. De exemplu, sugerez ca spatiul aferent sa fie amenajat ca zona de picnic. Eventual se pot oferi si cosuri de picnic turistilor, pentru o experienta “autentica”. Ori amenajarea ca zona de lectura. Practic, sugerez sa se transfere in exterior cat mai mult din zona de “lounge” a hotelului si sa fie amplasate mai multe puncte cu robineti, unde oaspetii sa se poata spala pe maini in orice moment. Aceeasi recomandare este valabila si pentru spatiul de joaca destinat copiilor.
Elaborarea unei strategii pentru eventualitatea in care un turist va face febra si va avea simptome similare COVID
De exemplu, recomand stabilirea unei camere de izolare sau izolarea in camera in care este cazat, servirea meselor la camera si interzicerea iesirii din camera pana la aparitia medicilor sau DSP care vor veni cu instructiuni suplimentare.
Masuri de promovare
Nu in ultimul rand, foarte, foarte important, sugerez COMUNICAREA si PROMOVAREA masiva a masurilor luate, atat inainte, inca de acum, cat si in permanenta in timpul sezonului
Daca luati oricare dintre aceste masuri de mai sus ori veniti cu alte idei mai bune si mai eficiente, dar nu le promovati intr-un mod smart, potentialii turisti nu vor sti ca actionati intr-un mod responsabil. Nu vor avea idee ca va ganditi la siguranta lor si a angajatilor. Ca va doriti sa ii primiti in unitatile voastre de cazare si sa le oferiti o experienta de vacanta pe masura asteptarilor lor. Ca depuneti toate eforturile pentru a sustine continuitatea industriei si a preveni raspandirea virusului, ce ne pune bete in roate tuturor.
Promovati-va cat de mult, atat offline, dar mai ales online. Apelati la ajutorul consultantilor, al specialistilor pentru a dezvolta o strategie care sa duca la situatii win-win. Sa va castige noi clienti, dar sa va readuca si in atentia celor care v-au mai vizitat deja. Mizati pe turistii care s-au mai cazat la voi in anii trecuti. Fiti foarte activi pe email si pe Facebook si Instagram. In toate aparitiile in presa mentionati clar toate masurile de securitate pe care le luati. Anul acesta focusul de promovare se va muta de pe experienta traita sau cum arata camera, ori cat de buna este mancarea, pe cat de sigur este locul si cat de sigur s-au simtit turistii.
Nu ignorati comunicarea pana la momentul „15 Mai – 1 Iunie”.
Comunicati PROACTIV catre turistii din anii anteriori sau catre persoanele interesate de proprietatea dumneavoastra. Diseminati informatia prin presa, newslettere, Facebook si Instagram, bloggeri, influenceri, vedete si prin orice parteneriat de promovare aveti. Spuneti-le oamenilor ca va ganditi la siguranta lor. “Vorbiti-le” despre masurile pe care le luati. Fiti activi in Social Media. Aratati cum pregatiti unitatea de cazare pe care o aveti sau o reprezentati. Filmati procesul de igienizare, pregatirea bucatariei, a camerelor, a intregului complex pentru redeschidere etc.
Comunicati si ON SITE absolut toate masurile de igienizare luate. Cum? Prin panouri informative si prin tabele de semnaturi acolo unde se preteaza.
Chiar daca unii suntem mai optimisti si altii mai ingrijorati cu privire la viitor, chiar daca unii avem deja un plan destul de clar de actiuni sau suntem inca nedumeriti, cu totii suntem in aceeasi situatie: vulnerabili si vom ramane cu ciatrici. Doar impreuna vom reusi sa depasim aceasta criza si sa o convertim intr-o oportunitate.
Meseria mea este sa ajut business-urile din turism sa comunice cat mai eficient si sa ia decizii cat mai inspirate.
Fac asta de peste 8 ani. In aceasta perioada cu atat mai mult. Daca pe partea de business sau de comunicare va ofer recomandarile din experienta mea de consultant in turism, pe partea medicala am lasat exemplul altor state sa vorbeasca de la sine. Am tinut cont de recomandarile unor state dezvoltate, precum SUA, Israel, dar si de sfaturile OMS si OMT.
Am citit in aceste doua luni sute de materiale si exemple de masuri luate de industria HoReCa in diferite tari din lume. Inclusiv in Statul Israel, cu care lucram de 2 ani si care este un exemplu de responsabilitate si siguranta pentru multa lume. Recomandarile acestea sunt facute in concordanta cu ceea ce s-a implementat in alte state. Eventual, puteti sa consultati si un specialist in sanatate publica, care sa contureze intregul set de masuri de preventie.
Probabil (cred, sper) ca Statul (prin Ministerul Turismului sau INSP) va veni in perioada urmatoare cu o serie de masuri minime obligatorii pentru hotelieri. Nu cred ca toate de mai sus vor fi obligatorii. Depinde de fiecare dintre proprietari sau administratori ce vor considera sa mai adauge in plus fata de cerintele obligatorii. Lista de masuri de mai sus este una foarte completa si probabil pentru unele unitati de cazare va fi dificil sa le implementati pe toate. De asemenea, stiu ca multi dintre dvs deja aveti foarte multa experienta in turism, cunoasteti piata si dorintele clientilor, iar la o parte dintre masuri deja probabil v-ati gandit. Am vrut, insa, sa creez un articol complex, cu multe idei si recomandari care sa va ajute in activitate.