9 mai, Ziua Europei, este sărbătorită online, în acest an
Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii şi unităţii în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei şi 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este, de asemenea, cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declaraţia istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.
Ziua Consiliului Europei reflectă propria înfiinţare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înfiinţării CECO în 1951. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.
Consiliul Europei a fost fondat la 5 mai 1949, şi astfel, în 1964 a ales această dată pentru a celebra propria înfiinţare. În 1985, Comunităţile Europene (care mai târziu au devenit Uniunea Europeană) au adoptat drapelul Europei folosit de Consiliul Europei până atunci, ca simbol propriu al comunităţilor. Cu toate acestea, liderii comunităţilor au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declaraţiei Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.
Viziunea sa era de a crea o instituţie europeană care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituţia europeană, are o declaraţie a şaisprezece membri care susţin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008.
În 2020, la 75 de ani de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, europenii sărbătoresc Ziua Europei în condiţii speciale, determinate de pandemia de coronavirus, care a provocat o criză nemaiîntâlnită de la sfârşitul războiului. Europenii, alături de americani, sunt cei mai afectaţi de pandemie, Italia, Spania, Franţa, având de suferit, datorită numărului mare de persoane infectate şi decedate, datorită coronavirusului. Europenii şi-au unit însă forţele, pentru a depăşi situaţia, iar cercetătorii caută remediile cele mai potrivite şi vaccinul care să pună la adăpost oamenii. Comunicarea, în 2020, în Europa, se realizează de la distanţă, aşa cum nu s-a mai întâmplat vreodată, oamenii sunt izolaţi, iar Ziua Europei este marcată în cadru restrâns, online, în toate ţările de pe bătrânul continent…
D.D.