Tinerii supradotati vor putea sa-si aleaga materiile de studiu
Senatul a adoptat un proiect de lege prin care tinerii supradotati, capabili de inalta performanta, vor avea dreptul sa-si aleaga materiile de studiu care corespund cel mai bine propriilor interese.
Adaptarea traseelor curriculare se va face atat sub aspect cantitativ (volum informational), cat si calitativ (ritm, stil de invatare, principiul interdisciplinaritatii). Astfel, se vor infiinta grupe sau clase speciale, precum si module diferentiate si individualizate de studii. Identificarea tinerilor supradotati se va face de catre echipe formate din specialisti in domeniu, psihologi, pedagogi si profesori.
Programe educationale diferentiate
Prin acest proiect, tinerilor supradotati li se vor asigura nu doar programe educationale diferentiate, ci si accesul la centre specializate, publice si private prin intermediul claselor specializate, al scolilor de week-end, taberelor de instruire, scolilor de vara si programelor de invatamant la distanta. Profesorii care se vor ocupa de educatia acestei categorii vor beneficia si ei de cursuri de formare metodologica, astfel incat sa poata raspunde cat mai bine nevoilor tinerilor de informare si de indrumare. Durata pregatirii cadrelor didactice va fi de minimum 60 de ore pe an pentru profesorii care lucreaza in centre specializate si de minimum 30 de ore pe an pentru cei care lucreaza in scoli si care au aderat la programele de pregatire in educarea tinerilor cu dotare aptitudinala inalta, avand clase specializate.
Centru National de Instruire Diferentiata
Potrivit legii va fi infiintat si un Centru National de Instruire Diferentiata, organ de specialitate, care va avea drept scop asigurarea facilitatilor educationale. Respectiva structura va lua fiinta in cadrul Centrului National de Excelenta, in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii. Centrul nou-infiintat va avea misiunea de a realiza programe scolare-pilot si trasee curriculare diferentiate destinate introducerii metodologiilor de lucru specifice educatiei tinerilor supradotati, dar si formarea de specialisti.
Prin supradotare se va intelege „un grad superior mediei conventionale de dezvoltare a aptitudinilor generale sau/si specifice, care necesita experiente de invatare diferentiate prin volum si profunzime de experientele obisnuite furnizate de scoala”.