„Tun imobiliar“ in cinematografe
Sindicatul Romania Film sare la gatul conducerii Ministerului Culturii si Cultelor. Nu de alta, dar, ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, i s-a nazarit sa vanda salile de cinema proprietarilor de baruri si discoteci.
Vanzarea tuturor salilor si gradinilor de spectacol va insemna moartea cinematografiei romanesti. Salile de cinema si terenurile aferente vor fi practice oferite pe tava anumitor cercuri de interese, valoarea afacerii invartindu-se in jurul la 150 de milioane de euro.
Sindicalistii acuza Ministerul de interese obscure
Detronate de Mall-uri si multiplexuri, cinematografele care aveau un rol important pana acum, zac cu lacatul pe usa. In curand, vor deveni doar o amintire. Ministerul Culturii si Cultelor doreste privatizarea acestora cu orice prêt, pana in luna ianuarie 2007. In acest sens, a fost prezentata o strategie care reglementeaza cadrul juridic, care se aplica in cadrul salilor, gradinilor de cinema si terenurilor aferente acestora. Acestea sunt prevazute in anexa ce face parte din strategie. Numai ca, anexa contine unele neclaritati si referiri la obiective care sunt deja disputate juridic, datorita revendicarilor unor fosti proprietari. In statutul de organizare a MCC se prezuma asigurarea „conditiilor favorabile creatiei culturale si protejarii patrimoniului cultural“, dar se pare ca s-a uitat de acest scop si acum se urmaresc doar interesele proprii.
O mare afacere imobiliara
Regia Autonoma a Distributiei si exploatarii Filmelor „RomaniaFilm“, aflata sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor, are in administrare aceste sali, gradini de cinematograf si terenurile aferente acestora. Amplasamentul acestora – in centrele marilor orase si municipii ale tarii – atrage dupa sine interese imobiliare. Practic este vorba despre o afacere imobiliara foarte importanta.
In prezent 109 dintre acestea sunt inchise, pentru 99 dintre ele destinatia a fost schimbata, 60 sunt inchiriate, iar 38 sunt exploatate pentru a servi proiectiei cinematografice.
Sindicatul Liber RomaniaFilm, format din angajatii Regiei, care administreaza cinematografele din tara, a lansat un semnal de alarma impotriva Strategiei Ministerului Culturii si Cultelor de vanzare a cinematografelor. Sindicalistii sunt convinsi ca graba ministerului de a scoate activele Regiei la vanzare in totalitate in prag de sarbatori si de intrare in Uniunea Europeana ascunde interese suspecte. „Nu este o vanzare, ci un „tun imobiliar“. Ei urmaresc cladirile strategice, aflate in partile centrale ale oraselor“, a declarat Maria Bikfalvi Adrian Iorgulescu, presedinta Sindicatului. Patrimoniul imobiliar foarte bogat al actualei regii, estimat la aproximativ 150 de milioane de euro, va fi aruncat in bratele diversilor „pseudoinvestitori“ si a sprijinitorilor acestora din cadrul Ministerului. Maria Bikfalvi sustine ca de aceasta situatie se face vinovata, printre altii, Cornelia Palos, consilier in MCC, care a lucrat la elaborarea documentatiei de vanzare a patrimoniului RomaniaFilm si care ar avea interese in instrainarea cinematografelor.
Marius OLA