POTENTIAL SPEOTURISTIC in zona judetului Brasov (VII) – Pestera COMANA
Daca R. AMUNDSEN a descoperit geografic Polul Sud, atunci E. A. MARTEL in Franta si E. RACOVITA? in Romania au dezvelit “subpamantul”, un continent necunoscut al Terrei: scarile de franghie si barcutele lor artizanale au despicat cu indrazneala intunericul pesterilor.
Credinta lui L. Blaga, potrivit careia intunericul nu trebuie sa-l luminam ca sa-l putem vedea, a fost adeverita la zecimala de infaptuirile celor doi ctitori, Martel si Racovita.
Principala zestre ramasa in urma lui Racovita a fost Institutul de Speologie din Cluj, care era prevazut cu cea mai exigenta dotare stiintifica? posibila(1920), biblioteca, laborator fotografic, aparatura de specialitate si echipament de teren. Iar mai presus decat orice, erau oamenii, acei minunati pioneri ai “cuceririi intunericului”, care cu o dotare tehnica, ce ne pare acum mai mult decat precara, au muncit cu pasiune (in anul 1960 erau inventariate? cel mult 1500 pesteri in Romania, iar? azi cunoastem peste 13.000), ?transformand setea de cunoastere in stiinta, dezvoltand una dintre cele mai puternice scoli de speologie din lume.
Am redat cateva elemente din istoria speologiei ca stiinta.
Aceasta pentru a putea? completa raspunsurile la intrebarea din articolul precedent la intrebarea: Si totusi, de ce se viziteaza pesterile?
Speologia ca stiinta
SPEOS – PESTERA
LOGOS – STUDIU
Speologia – stiinta care se ocupa cu studiul complex al pesterilor, geologic, geomorfologic, hidrogeologic, microclimatologic. Se cerceteaza de asemenea unele activitati umane din pesteri si posibilitatile utilizarii lor turistice sau terapeutice.
SPEOLOG – specialist in speologie.
Carstologia se ocupa cu studiul reliefului creat de apa, prin procese fizice de modelare a rocilor carbonatice (calcare si dolomite). Cuvantul provine de la KRAS ceea ce reprezinta in Slovenia o zona calcaroasa bogata in fenomene si forme specifice cunoscute sub numele de “fenomene carstice”.
“O PESTERA PE SAPTAMANA”? astazi una din imediata apropiere a
Brasovului, putin accesibila, pe care am sa o prezint pentru valoarea sa stiintifica si de imagine a judetului Brasov.
PESTERA COMANA (sau? PESTERA DIN POIANA MANASTIRII) – ?arie naturala protejata de tip speologic
Peastera Comana, este situata in partea centrala a Muntilor Persani, amonte de satul Comana de Sus, jud. Brasov
Cai acces: D.N. 13, Brasov – Sighisoara, pe D.J. 104 pana ?n comuna Comana de Jos, de aici? pe D.C. 19 pana in satul Comana de Sus, iar de acolo pe drumul forestier ce insoteste paraul Comana;
?As dori sa va urez “Drum bun!”. Dar la aceasta pestera se ajunge greu, este inchisa, iar parcurgea ei este foarte dificila si plina de “capcane”, prezinta multe pasaje foarte inguste a caror trecere o poate face doar cei cu un fizic “mai subtire”, bine antrenati, cu echipament corespunzator si obligatoriu insotiti de? cel putin unul din custozii pesterii – membru al Clubului speologic – SILEX BRASOV.
In astfel de conditii, pot sa va urez: Drum bun!
D.D.