Iarna secetoasa, vara ploioasa!

Iarna secetoasa, vara ploioasa!

0 290

Posibile inundatii in primavara-vara


Potrivit estimarilor Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, temperaturile ridicate, neobisnuite pentru aceasta perioada de iarna, precipitatiile scazute si debitele mici ale Dunarii par sa indice ca la primavara si vara viitoare ar putea sa se produca din nou inundatii.


La inceputul anului viitor precipitatiile vor fi suficient de abundente pentru ca in luna martie debitele apelor sa fie in usoara crestere, de la nivelul extrem de scazut de azi de aproape 2.400 metri cubi, fata de cel record de 15.000 de metri cubi din vara trecuta. Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) prognozeaza ca, in luna aprilie, pe raurile din Banat si Crisana s-ar putea produce viituri, debitele raurilor mari din zonele respective putand atinge si chiar depasi cotele de inundatie si in anumite cazuri doar pe cele de atentie.


Seful Institutului de Hidrologie, Petre Stanciu, spune insa ca viiturile se anunta doar in a doua luna de primavara, asa cum s-a intamplat si primavara trecuta, dar nu de aceeasi amploare. In schimb in, vara ne putem astepta la inundatii, in special pe cursurile mici de apa.


?


Cum sunt pregatite autoritatile


Dupa ce viiturile au lovit greu Romania si in 2005 si in 2006, autoritatile spun insa ca ar fi deja ceva mai bine pregatite sa faca fata unor noi probleme.


Intre timp, Administratia Nationala Apele Romane a inceput sa investeasca masiv in lucrari destinate prevenirii inundatiilor. Este vorba de aproape 7 mii de miliarde de lei vechi, bani proveniti fie de la buget, fie din imprumuturi de la mari institutii financiare internationale.


Seful Administratiei Apele Romane, Madalin Mihailovici, spune ca banii vor fi destinati constructiei a peste 390 de obiective dintre care 178 vor fi gata la sfarsitul acestui an.


Romania a fost afectata si in 2006 de inundatii, in primavara si apoi in vara. Cele mai afectate judete au fost Bistrita Nasaud, Suceava, Dolj, Calarasi si Tulcea.


Numai Administratia Apele Romane a cheltuit 50 de miliarde de lei vechi pentru acoperirea daunelor, desi administreaza doar 150 din cei peste o mie de kilometri de diguri din tara.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.