A aparut trichineloza
Ministerul Sanatatii avertizeaza ca,mai ales acuma, de Sarbatori, exista un risc mare de imbolnavire cu trichineloza,
Cazuri de asemenea imbolnaviri au fost semnalate in mai multe zone ale tarii, printre care si la Brasov, dar fenomenul este inca izolat. In principal este vorba de consumul de carne de porc crescut mai ales pe langa haldele de gunoi ale localitatilor si apoi vandut, la preturi mai mici, populatiei, fara a fi supus unui control de laborator.
Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat centrele comerciale specializate, atenþionand ca in perioada sarbatorilor de iarna exista un risc mai mare de imbolnavire cu trichineloza.
De asemenea, este necesara o atenþie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele, precizeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.
Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata. Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc.
Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului.
Semnele clinice de boala sunt tulburarile digestive (dureri abdominale, diaree, greturi, varsaturi), care apar la una-doua zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie, se mai arata in comunicatul Ministerului Sanatatii.
„Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc sau vanat (mai ales mistretii, n.a.) neexaminata trichineloscopic, unele obiceiuri culinare precum prepararea termica ‘in sange’ sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic (pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca), achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate, taierea clandestina a animalelor”, precizeaza sursa citata.
Ministerul Sanatatii menþioneaza ca boala nu se transmite interuman, dar este deajuns ca o familie, cu invitati cu tot, sad ea peste un porc infestat, si-I gata beleaua. De aceea este bines a fie urmate sfaturile specialistilor, caci prevenirea scuteste de multe suferinte, iar Sarbatorile de Iarna tin pana de sf.Ion.
Dan Bota