Doar 10 tari ii primesc neconditionat pe muncitorii romani

Doar 10 tari ii primesc neconditionat pe muncitorii romani

0 335

Germania restrange accesul pe piata muncii pentru romani


Rand pe rand, tarile europene anunta restrictii mai usoare sau mai dure pentru muncitorii romani si bulgari, dupa 1 ianuarie 2007. A venit randul guvernului german sa adopte o serie de restrictii pentru forta de munca din cele doua state. Potrivit Ministerului Muncii de la Berlin, aceste restrictii vor fi aplicate pana in 2009. In urma acestei decizii, cele doua tari care vor adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie vor fi pe picior de egalitate cu cele opt state din Europa centrala si de est care au aderat in 2004. Pentru locuitorii din aceste tari, accesul pe piata muncii din Germania va fi restrictionat pana la 31 decembrie 2008.


„Reducerea somajului ramane una dintre prioritatile Guvernului, iar accesul salariatilor provenind din Romania si Bulgaria trebuie deci sa fie controlat”, spune un comunicat al ministerului german.


Accesul controlat si limitat al anumitor lucratori va fi totusi posibil. In 2004, Germania a adoptat, dupa exemplul altor state europene precum Austria, restrictii menite sa protejeze piata muncii fata de un aflux de imigranti. Doua dintre tarile care au aderat in 2004, Polonia si Republica Ceha, au granite comune cu Germania. Regimul de restrictii a fost prelungit o data anul acesta, pana la inceputul lui 2009. Acesta ar mai putea fi prelungit inca o data, pana in 2011, pentru toate sau numai cateva dintre statele respective.


?


61 de meserii disponobile pentru romani care vor sa munceasca in Franta


Intre timp, Franta a anuntat meseriile in care pot lucra romanii de la anul. Acestea sunt in numar de 61 si se impart in patru mari categorii, respectiv constructii, hotelier (restaurante), agricultura si industrie (uzine), pastrandu-se obligativitatea obtinerii in prealabil a unei autorizatii de munca. Oricare este meseria pentru care se opteaza, celelalte conditii prevazute de legislatie raman aplicabile si sunt verificate de directiile provinciale (locale) de munca, ocupare si formare profesionala, in special cele privind egalitatea de tratament (salariul, cazarea, etc) si cele de legislatie sociala.


In ceea ce priveste procedura detasarii lucratorilor romani in Franta, formularul cel mai important care trebuie sa parvina acestuia inainte de inceperea detasarii este E 101, avand in vedere ca Regulamentul privind aplicarea sistemelor de asigurari sociale salariatilor si familiilor lor care se deplaseaza in cadrul Comunitatii se va aplica tuturor lucratorilor de la 1 ianuarie 2007.


Anexa la circulara din 29 aprilie 2006 cu privire la autorizatiile de munca eliberate cetatenilor noilor state membre pe durata perioadei tranzitorii cuprinde lista cu meseriile deschise. Astfel, in domeniul constructiilor si lucrarilor publice, se pot face incadrari in urmatoarele meserii: sectorul lucrari publice, beton, extractii; muncitor lucrari publice; betonist, muncitor extractii solide; sectorul constructii (lucrari mari); zidar, montator structuri metalice, dulgher, montator (instalator) invelisuri rigide (faiantator); montator mochet; sectorul constructii (lucrari secundare); tiglar; lacatus, tamplar; montator placi de imbinare (ex; montatori de standuri, bucatarii); tehnicieni in constructii si lucrari publice; geometru; responsabil cu studii tehnice in constructii si lucrari publice; sef de santier de constructii si lucrari publice.


In domeniul hotelier, restaurant si alimentatie: supervizor; bucatar; angajat polivalent in restaurant; chelner; macelar.


In agricultura: muncitori sezonieri, horticultor-zarzavagiu; arboricultor-viticultor; crescator animale (porci, iepuri, pasari).


In domeniul mecanic, lucrari metalice si industrii diverse: constructii metalice si prelucrarea metalelor; cazangiu; operator reglare masini-unelte; turnator industrial (croirea si asamblarea tuburilor); ajustor mecanic; turnator in tipare; controlor – fabricarea constructiilor mecanice si a lucrarilor din metal; altele; operator pe masini automate in productia electrica; agent de intretinere in industria constructoare; operator pe masini de prima transformare a metalelor; agent de incadrare a productiei electrice si electronice; desenator – constructii mecanice; tehnician fabricare constructii mecanice si prelucrarea metalelor; tehnician – calitatea constructiei mecanice si prelucrarea metalelor; instalator – reparator ascensoare (si alte sisteme mecanice).


In industriile de procesare: pilot de instalare in industrii chimice si producatoare de energie; pilot instalare industrii agro-alimentare; operator pe masini si aparate de fabricare a industriei agro-alimentare; operator pe masini de prima transformare a metalelor; pilot instalare productie material sticlos; operator prelucrare sticla; pilot instalare productie ciment; operator productie ceramica si materiale de constructii; operator productie panouri de lemn, operator productie materiale pentru hartie si carton; operator productie hartie-carton; operator modelare lemn; operator prelucrare carne; operator fermentare artizanala (productie vin, bere, branzeturi).


In comert si vanzare: reprezentant comercial – bunuri echipamente profesionale, bunuri intermediare si materii prime, servicii pe langa intreprinderi; tehnician vanzari la distanta, reprezentant la domiciliu; comerciant.


In domeniul curateniei: spalator de geamuri; agent de intretinere si curatenie urbana; agent de intretinere si curatenie.


?


Astfel, cu cateva zile inainte de mult-asteptatul 1 ianuarie, stim ca numai zece tari UE isi deschid piata muncii fara restrictii pentru romani si bulgari.


Celelalte tari membre vor aplica restrictii, partiale sau totale, timp de doi ani.


TARI CARE VOR DESCHIDE COMPLET PIATA MUNCII: Polonia, Finlanda, Suedia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Ciprul, Republica Ceha si Slovenia au anuntat deja oficial ca intentioneaza sa nu impuna restrictii pe piata muncii pentru romani si bulgari.


TARI CARE INTENTIONEAZA SA IMPUNA RESTRICTII: Marea Britanie si Irlanda, doua dintre cele trei tari care si-au deschis complet piata muncii in 2004, au anuntat de aceasta data ca vor impune restrictii, cu cote pentru muncitorii necalificati, care vor putea lucra numai in domeniul agroalimentar. Danemarca, Olanda, Grecia si Spania vor impune un regim de tranzitie de doi ani, asa cum au procedat si in cazul tarilor care au aderat in 2004. Franta va aplica, incepand din mai 2006, aceleasi masuri adoptate pentru forta de munca din celelalte tari foste comuniste integrate in 2004. Incepand din mai, cetatenii acestora pot lucra fara restrictii in Franta in sapte sectoare economice.


Ungaria nu a luat inca o decizie oficiala, insa guvernul a propus deschiderea partiala a pietei muncii. In primii doi ani, bulgarii si romanii nu vor primi automat permise de munca decat pentru 130 – 140 de profesii, in cazul carora se inregistreaza o lipsa de forta de munca in Ungaria. Subiectul este considerat delicat, din cauza consecintelor unei astfel de decizii asupra minoritatii ungare din Romania, formata din 1,5 milioane de persoane.


Germania, care a decis sa prelungeasca pana in 2009 masurile adoptate pentru mana de lucru din Est, va impune restrictii si pentru romani si bulgari, ca si Austria si Luxemburgul. Si Belgia va impune restrictii, dupa modelul celor aplicate fortei de munca din tarile aderate la UE in 2004.


TARI CARE NU AU ANUNTAT INCA NICI O DECIZIE: Italia, care a ridicat in iulie toate restrictiile pentru forta de munca din Est, nu a luat inca o decizie in legatura cu romanii si bulgari. Ministrul italian de Interne a afirmat ca autoritatile de la Roma vor deschide piata muncii pentru romani in cazul in care Bucurestiul va colabora mai activ in lupta impotriva criminalitatii transfrontaliere.


Portugalia si Malta nu si-au anuntat inca punctul de vedere.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.