Ultima motiune a anului 2006 – respinsa!
Fara vlaga si doar pentru imaginea celor care au vrut sa demonstreze ca exista opozitie, ultima motiune din anul 2006, a cazut. Nici nu se dorea altceva de catre aceasta clasa politica procupata doar de satisfacerea propriilor interese, intr-o Romanie vlagiuta si batjocorita zi de zi, de aproape doua decenii, de “esaloanele din spate” ale regimului ceausist.
In degringolada din Alianta DA, din coalitia la guvernare, daca se dorea, Motiunea simpla “Opriti privatizarea CEC”, initiata de opozitie (PSD si PRM), ar fi insemnat, acum, in pragul aderarii, un moment de cotitura. Nu s-a vrut!
Intr-o zi agitata cu doua sedinte plenare, cu o putere ravasita de lupta interna din si dintre partide, nimic nu ar fi fost mai simplu decat oprirea privatizarii CEC, singura institutie bancara care ii mai ramase Romaniei.?
Sunt multe intrebari care se pot pune.
De ce Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, a lasat ca si ultima banca sa fie privatizata?
De ce s-a optat pentru privatizare si nu pentru scoaterea la licitatie a managemntului CEC?
Oare romanii nu au voie sa fie stapani, in tara lor pe o banca? Romanii nu au voie sa lucreze cu materia prima banul?
Ministrul de finante, Sebastian Vladescu, care a respins argumentele aduse de motiune ne-a dat noua dreptate.
Sebastan Vladescu: “La capitolul economic avem in continuare suficiente lacune, iar textul motiunii o demonstreaza cel putin la materia privatizare. Este clar ca avem de-a face cu un demers de imagine care prefera populismul si demagogia in locul argumentelor si al dezbaterii bine fundamentate”.
Asa este. Cu argumente si slava domnului sunt o multime, cu o mobilizare reala a opozitiei, privatizarea CEC putea fi oprita. Nici cei care au ofertat pentru cumpararea CEC, OTP Bank din Ungaria sau National Bank of Greece, nu sunt din topul marilor banci
Ploaia de vorbe a inecat orice buna intentie!
Carol Dina, fost secretar al PCR, actual senator PRM: Privatizarea in aceasta forma a CEC-ului trebuie oprita. In perspectiva integrarii in UE, CEC are locul sau bine determinat in peisajul economic national si o valoare sentimentala inestimabila, pentru ca inglobeaza istoria poporului roman pentru reforma economica financiara a tarii intr-o perioada, aproape un secol si jumatate.
Zoltan Valentin Puscas, UDMR: Noi suntem pentru privatizarea CEC-ului, dar cu mentinerea acestui specific si cu inserarea unor clauze foarte precise, unor responsabilitati foarte bine delimitate pentru cel care va castiga privatizarea, tocmai pentru a pastra, atat traditiile CEC-ului, cat si increderea populatiei in aceasta institutie financiara.
Radu Terinte, PC: Nu trebuie sa ne facem ca nu vedem ca batrana doamna a finantelor romanesti da tot mai multe semne de slabiciune in concurenta tot mai acerba de pe piata finantelor. Concurenta cu bancile comerciale apare astazi inegala si fara sanse reale pentru redresarea in favoarea CEC-ului, atat in ceea ce priveste serviciile, cat si conditiile oferite depunatorilor. Din acest motiv, noi consideram ca CEC-ul merita o sansa de redresare, dar sub o alta forma de administrare, si anume cea privata.
Antonie Iorgovan, PSD, arata ca Legea privatizarii CEC-ului ar fi neconstitutionala datorita rolului social al institutiei, de-a lungul existentei sale.
Ion Iliescu este razbunat!
Horia D.R.