12.000 de permise de munca noi pentru straini
Guvernul a decis ca in 2007 sa fie eliberate 12.000 de permise de munca noi pentru straini. Numarul nu include permisele de munca prevazute in acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state.
Permisele de munca se elibereaza strainilor care doresc sa se incadreze in munca sau sa presteze munca in Romania in baza deciziei de detasare a unui angajator persoana juridica straina. Permisele de munca eliberate in anul 2007, precum si permisele eliberate anterior pot fi prelungite in conditiile prevazute de lege. In cazul in care numarul de cereri pentru eliberarea de noi permise de munca este mai mare decat cel stabilit, acesta poate fi suplimentat prin hotarare a guvernului, la propunerea Ministerului Muncii.
Guvernul stabileste anual numarul de permise de munca ce pot fi eliberate strainilor, in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si tinand seama de situatia pietei muncii in Romania.
Potrivit legislatiei, se acorda Permis de munca de tip A (lucratori permanenti), care da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe baza contractului individual pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi intervale de pana la 12 luni, la o singura persoana fizica sau juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate.
Permisul de munca de tip B (lucratori detasati), da dreptul titularului sa presteze munca, in conditiile legii, in baza deciziei de detasare de la un angajator persoana juridica straina la un angajator persoana juridica din Romania ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate.
Permisul de munca de tip C (lucratori sezonieri) da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel mult sase luni intr-un interval de 12 luni, neputand fi prelungit in vederea ocuparii unui loc de munca de alta natura.
Permisul de munca de tip D (lucratori stagiari) da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de stagiu de cel mult 12 luni, cu posibilitatea de prelungire pana la obtinerea calificarii profesionale pentru care s-a organizat stagiul.
Permisul de munca de tip E da dreptul sportivilor profesionisti sa fie incadrati in munca la un singur angajator roman, al carui obiect principal de activitate il constituie desfasurarea de activitati sportive, pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi intervale de pana la 12 luni.
Permisul de munca de tip F (nominal) se elibereaza pentru activitati sezoniere strainului care a desfasurat anterior activitati in baza unui permis de munca de tip C, la acelasi angajator de pe teritoriul Romaniei, si care a respectat obligatia de a parasi teritoriul Romaniei la expirarea duratei contractului individual de munca anterior, potrivit conditiilor impuse prin lege.
Permisul de munca de tip G (lucratori transfrontalieri) da dreptul titularului sa fie incadrat in munca pe baza contractului individual de munca pe o perioada de cel mult 12 luni, cu posibilitatea prelungirii pe noi intervale de pana la 12 luni la o singura persoana fizica sau juridica din Romania, ori la o reprezentanta, sucursala sau filiala din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate, in conditiile legii.