Noua lista de compensate si gratuite a fost publicata in Monitorul Oficial...

Noua lista de compensate si gratuite a fost publicata in Monitorul Oficial

0 312

Noua lista de medicamente compensate si gratuite a fost publicata in Monitorul Oficial, astfel ca, din 2007, ea va putea intra in functiune. Procentul de compensare potrivit denumirii comune internationale este pentru sublista A de 90 la suta din pretul de referinta, pentru sublista B de 50 la suta si pentru sublista C de suta la suta.


Actul intra in vigoare la 1 ianuarie 2007, potrivit Hotararii de Guvern, insa ministrul Sanatatii aprecia, la inceputul lunii decembrie, ca lista compensatelor ar putea deveni operationala la 1 februarie, odata cu pachetul minim de servicii.


Sublista A, cu procent de compensare 90 la suta din pretul de referinta, cuprinde 119 denumiri comune internationale (DCI), iar sublista B, cu procent de compensare 50 la suta din pretul de referinta, cuprinde 148 DCI.


Sublista C, cu o compensare integrala a pretului de referinta, cuprinde 769 DCI grupate in trei sectiuni. Astfel, sectiunea C1-compensare suta la suta din pretul de referinta, cu 172 DCI, pentru 26 tipuri de afectiuni, vizeaza produsele utilizate in tratamentul ambulator al unor grupe de boli pentru care decontarea se face pe baza protocoalelor terapeutice cu monitorizarea prescrierii si consumului prin comisiile paritare. Medicamentele din aceasta sublista se elibereaza prin farmacii cu circuit dechis, pe baza de prescriptie medicala ce este retinuta in farmacie (P-RF). Sectiunea C2 – compensare suta la suta din pretul de referinta – cuprinde 322 DCI de care beneficiaza bolnavii inclusi in programul national cu scop curativ, cum ar fi HIV/SIDA, TBC, oncologice, scleroza in plagi, oncologice, diabet, transplant si post transplant. Aceste medicamente se elibereaza prin farmacii cu circuit inchis si sunt utilizate in tratamentul spitalicesc (S) sau ambulator pe baza de prescriptie medicala care se retine in farmacie (P-RF). Sectiunea C3 – cu procent de compensare suta la suta fara contributie din partea pacientilor – cuprinde toate DCI (275) din Catalogul National de Medicamente (CANAMED), altele decat cele din sublistele A, B, C1, C2, indicate pentru copii pana la 18 ani, tineri de la 18 la 26 de ani daca sunt elevi, studenti sau ucenici si care nu realizeaza venituri, precum si gravide si lauze. Printre medicamentele prevazute la aceasta grupa sunt cele de tipul vitamine, minerale, laxative, antiinflamatoare si antireumatice, produse nazale si altele.

Pentru al doilea semestru al anului 2007, ministrul Sanatatii se gandeste sa restructureze complet aceste listele. „Va fi nevoie de o noua strategie in privinta compensatelor si a gratuitatilor. Sunt cel putin o suta de produse noi in studiu, produse pe care vrem sa le includem si noi pe listele de compensate, din semestrul al II-lea al anului viitor”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii Publice.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.