Jucatul butoiului de Boboteaza

Jucatul butoiului de Boboteaza

0 281

?


???De Boboteaza, in satul brasovean Sercaita, din Tara Fagarasului, inca se mai pastreaza un obicei mostenit din strabuni si anume jucatul butoiului.


???Sarbatorile incep in ziua de Ajunul Craciunului si se termina abia dupa Sfantul Ioan, cand feciorii din Ceata, cei care au colindat de sarbatori prin sat, joaca butoiul la gazda unde au stat timp de doua saptamani.


Deoarece satul Sercaita este traversat de doua rauri, pe cursul unuia dintre ele feciorii formeaza un burduf, unde apa se strange, atingand adancimea de 1 m si jumatate.


In ziua de Boboteaza, dupa ce termina slujba religioasa, preotul arunca de 3 ori crucea in apa adunata de feciori, iar membrii cetei sar, unul cate unul, in apa pentru a prinde crucea. In final, sarbatorile de iarna se incheie in momentul in care membrii cetei joaca butoiul, in curtea casei unde au stat doua saptamani.


???Deoarece ei petrec acolo in toata aceasta perioada de sarbatori, in final se presupune ca butoiul de vin a fost golit si ca trebuie jucat, astfel incat vita de vie sa aiba rod bogat si in anul care abia a inceput!


Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.