Tablouri

Tablouri

0 707

Anul 2007 va fi un an artistic sau nu va fi deloc. Cel putin asta e impresia lasata de avalansa de explorari pe taramul artei, intreprinse de personaje din cele mai diverse inca din prima zi a anului. Nu intr-un domeniu oarecare al artei ci in cel al picturii. 2007 a debutat sub semnul penelului.


Primul pictor care s-a produs la inceput de an in Romania este o doamna, hibernala de felul ei. Se numeste iarna; s-a lansat pe tacute dar energic prin noaptea de 2 spre 3 ianuarie si, la vernisaj, a umplut decorul cu panze incarcate de alb diafan. A mai pierdut, ce-i drept, din apetitul pentru prospetime si curatenie si a virat intr-o tusa groasa si mohorata de zloata.


La doar cateva zile, o alta artista, din Carolina de Nord, a produs o panza gigantica a carei imagine a facut inconjurul lumii cu o viteza uimitoare. Kate Kretz, o pictorita ignorata, dorind sa interogheze obsesia publica pentru celebritati, a hranit foamea mondiala cu o noua imagine: a zugravit-o pe si-asa celebra Angelina Jolie in chip de Sfanta Fecioara, avand agatati de rochia albastru-celest pe cei trei copii ai sai, in chip de ingerasi. Sub norul pe care plutesc cei patru este redata imaginea unui supermarchet foarte cunoscut in State. Gigantica si stranie, la marginea kitschului, panza aduce cu frescele pe care le executa acum 60 de ani Diego Riveira, sotul nu mai putin celebrei Frida Kalo, mexicanca nascuta din parinti evrei originari din Oradea.


Revenind la sevaletele romanesti, un pictor cu oarece faima a primit o comanda cel putin la fel de stranie: reproducerea pe panza a chipului Larisei, fetita violata si ucisa cu salbaticie la Iasi in urma cu cativa ani. Artistul a ales tot un albastru, maculat de amenintarea unor tonuri negre, cum trebuie sa fi fost sufletul tatalui copilei cand si-a luat viata din pricina cumplitei tragedii dar si a incompetentei si indolentei autoritatilor. Ochii fetei, asa cum apar in imaginile miscate surprinse de televiziuni sunt doua gavane intunecate, din care se rostogolesc lacrimi nefiresti. Lucrarea a fost deja achizitionata de catre un cumparator care a preferat anonimatul.


Daca panza Angelinei Jolie pluteste in Paradis iar portretul Larisei evoca iadul si grozaviile sale, avem si exprimari picturale produse pe palierul de mijloc. Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Rahova a decis mentinerea dupa gratii a lui Miron Cozma, dupa ce acesta sperase ca va parasi locul de detentie gratie comportamentului corect si preocuparilor pentru pictura pe care le-a manifestat in timpul anilor petrecuti la zdup. Ridicat de Ion Iliescu din bolgiile minelor pana la starea paradiziaca de mantuitor al democratiei amenintate de golani si intelectuali, Luceafarul hulei va mai medita in Purgatoriul de la Rahova asupra destinul artei la vremuri de mineriade.


Tablourile atarna greu si in declaratiile de avere ale demnitarilor patriei, a caror agoniseala a sporit considerabil anul trecut. Semn ca numai carcotasilor li se pare ca nivelul de trai al romanilor a incremenit, ba chiar s-a degradat fata de acum un an. Parlamentarii de toate culorile stiu precis ca arta este o investitie sigura, desi colectioneaza cu acelasi nesat imobiliare, de preferinta autori contemporani si tematica futurista, supraetajata. Printre cei care le practica cu succes pe amandoua se numara oracolul din Balcesti, Mitica Dragomir. Starostele Ligii Profesioniste de Fotbal are tot atatea vile de Pipera, Pantelimon si Mogosoaia cate tablouri de Iser, Balasa si Piliuta. Numai transferuri grase, din anticariate in sufragerie si de la licitatii cu strigare in camera de zi. Ca om de gazon, lui Mitica ii plac golurile, dar nu pe pereti.


Mai toti grangurii politici sunt foarte atasati de panzele cu semnaturi celebre, pe care si le-au achizitionat din stipendiile umile de parlamentari. Proprietarul celor mai multi si valorosi metri lineari de rame aurite ramane Adrian Nastase, desi sanatatea matusii Tamara s-a subrezit rau de cand fostul premier nu mai e in carti, nici macar in caietele de licitatii de obiecte de arta. Cunoscatorii pretaluiesc colectia familiei Nastase undeva in jurul a 2 milioane de dolari.


Casele celor mai multi dintre alesi par sa geama de cucernicie inramata; la completarea declaratiei de avere pe 2006, ministrii si parlamentarii n-au prididit cu insirarea pe coli intregi a icoanelor de tot felul pe care si le-au procurat. Dupa atata habotnicie de placat rigipsul din casa, unui colectionar neasteptat ca Nicolae Vacaroiu parca i-ar prinde bine o descindere in subterana, acolo unde-i mai racoare si butoiul e de dud. Nu stiu ce face cu tablourile un personaj neslefuit ca presedintele Senatului, daca nu cumva simpla contemplare ii provoaca betia simturilor. In 2006 pesedistul a mai cumparat doua – „Vas cu trandafiri” (normal) si „Vas cu flori de camp”. Anormal, zic eu: cum „Flori de camp” este numele unei colectii de vinuri din Republica Moldova, nu mergea mai bine o frapiera? Parerea mea!


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.