Tractorul si Rulmentul, in atentia parlamentarilor brasoveni

Tractorul si Rulmentul, in atentia parlamentarilor brasoveni

0 286

Tractorul si Rulmentul, in atentia parlamentarilor brasoveni


?


Asa cum anuntam, marti, parlamentarii de Brasov s-au intalnit cu liderii de sindicat de la societatile „Tractorul” si „Rulmentul”, discutiile purtandu-se asupra masurilor de protectie sociala pentru salariatii care vor fi disponibilizati, in special asupra schimbarii ordonante de guvern referitoare la platile compensatorii.


De asemenea, participantii au cazut de acord ca astfel de intalniri sa se repete, pana la privatizarea celor doua societati brasovene, urmatoarea fiind programta pentru 16 ianurie.


Liderul de sindicat de la ”Tractorul”, Gheorghe Apostu, a precizat ca atat parlamentarii, cat si sindicatele au stabilit de comun acord ca pe 26 ianuarie sa aiba loc o intalnire la sediul uzinei de tractoare cu reprezentanti ai guvernului.


„Am decis sa invitam reprezentanti de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ministerele de finante, agriculturii si muncii pentru a discuta pe larg despre toate problemele acestor doua societati pana la privatizare, dar si despre protectia sociala a celor care urmeaza sa fie disponibilizati”, a spus liderul de sindicat.


Sindicalistii de la Tractorul intentioneaza sa propuna AVAS ca modulul viabil pentru productia de tractoare sa ramana de interes national, in cazul privatizarii societatii, iar guvernul sa fie de acord cu o infuzie de capital de circa 30 de milioane de euro.


„Vom ataca in instanta ordonanta noua care a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 decembrie, deoarece contine masuri discriminatorii de protectie sociala fata de vechea ordonanta, iar sindicatele nu au fost consultate inainte de aparitia acesteia”, a declarat Apostu


?


Liderul de sindicat de la Tractorul Brasov, Gheorghe Apostu, a declarat ca mai importante decat protectia sociala sunt pastrarea obiectului activitatii uzinei si a numarului de salariati, in timp ce senatorii brasoveni considera ca daca Guvernul a gasit resursele financiare pentru salvarea unei societati precum CEC sau pentru castelul Bran ar putea gasi si pentru Tractorul si Rulmentul.


„Tractorul nu trebuie sa moara, ci trebuie sa se gaseasca bani pentru a le repune pe picioare, la fel cum se gasesc si pentru capitalizarea CEC sau pentru a lua inapoi ceva ce a fost intotdeuna al nostru, vezi castelul Bran. Ar trebui sa poata sa gaseasca si pentru Tractorul sau Rulmentul”, a spus Nicolae Iorga, senator PRM.


Deputatul PD Dumitru Puchianu crede insa ca „statul nu va fi dispus sa capitalizeze o formula care merge clar in pierdere”, cum este Tractorul Brasov.


?


„In acest moment, situatia muncitorilor de la Tractorul si Rulmentul este foarte proasta. Insa ceea ce ma bucura este faptul ca pentru prima oara politicienii brasoveni au reusit sa discute si sa accentueze faptul ca trebuie facut ceva pentru angajatii acestor societati. Am hotarat sa facem demersuri la ministrul Barbu ca sa schimbe ordonanta asta care este clar discriminatorie. Nu putem accepta salarii compensatorii conditionate de reangajarea muncitorilor”, a spus, la randu-i, secretarul general al Blocului National Sindical (BNS), Matei Bratianu.


Prevederile Ordonantei 8/2003 sunt valabile doar pana la 31 ianuarie 2007. Dupa aceasta data, va intra in vigoare o noua ordonanta care prevede acordarea platilor compensatorii doar pana la reangajare.

Sindicalistii cer ca noul angajator sa le garanteze un loc de munca pentru cel putin doi ani, deoarece se tem ca un nou angajator ar putea sa ii concedieze mai devreme, iar ei vor pierde atat platile compensatorii, cat si locul de munca.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.