Crusinul

Crusinul

0 303

Crusinul (Rhamnus frangula L.) este un arbust care poate fi intalnit in diferite regiuni ale tarii, prin lunci, la marginea padurilor si in cranguri.


De la crusin se foloseste coaja ramurilor si tulpinilor tinere. Proprietatile medicinale ale cojii de crusin se cunosc inca din anul 1300. Coaja contine principii antrachinonice cu actiune purgativa, care au avantajul fata de alte purgative de origine vegetala ca se pot folosi multa vreme fara a produce obisnuinta pentru organism. Se intrebuinteaza mai ales in constipatiile cronice sub forma de praf (1-3 g in 24 de ore) sau ceai care se prepara astfel: o lingura de coaja maruntita se opareste cu 250 ml. apa. Dupa un sfert de ora , se fierbe la fac mic , timp de 30 min. Se strecoara fierbinte, iar ceaiul se bea caldut, seara la culcare. In constipatiile rebele, se repeta doza indicata mai sus, dimineata, pe stomacul gol.


Cantitatea de coaja folosita pentru un ceai este in functie de starea de constipatie a organismului. In cantitate mica are actiune laxativa. Intotdeauna se va incepe cu doze mici care se vor mari in functie de efectul produs.


Coaja de crusin are proprietatea de a excita bila, marindu-i astfel secretia. Datorita acestei insusiri se recomanda in asociatie cu alte plante ca anghinarea, cicoarea, papadia, in afectiunile ficatului si mai ales in constipatiile datorite insuficientei secretiei biliare.


Bune rezultate da si in obezitate, daca se ia in fiecare dimineata cate un varf de cutit de pulbere din coaja. Unii specialisti ii atribuie proprietati vermifuge.


Coaja de crusin intra in compozitia ceaiurilor:hepatic, laxativ, laxativ-antihemoroidal si a pulberii laxativ –purgative.?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.