Tarlungeni, tara lui… „Papura Voda”!
Alesii comunei brasovene Tarlungeni nu isi publica de ani de zile declaratiile de avere si de interese. Asta, in ciuda legii ce priveste obligativitatea acestui lucru, dar si a alegatorilor. Practic, agoniseala edililor din comuna a devenit un subiect tabu in ultimii ani. Cu toate ca au apelat pana si la Justitie pentru a afla aceste informatii, cetatenii nu s-au ales cu nimic. Basca, si cu banii luati.
Opt procese castigate de localnici
De ani de zile, cetatenii din comuna brasoveana? Tarlungeni se lupta in instanta pentru a afla delcaratiile de avere ale celor pe care i-au ales.
Anul trecut, acestia au cerut, in baza Legii 544/2001 cu privire la liberul acces la informatiile de interes public, sa li se puna la dispozitie declaratiile de avere ale edililor? din Tarlungeni. Dupa ce au asteptat zadarnic un raspuns, s-au adresat justitiei pentru a-i determina pe alesi sa respecte legea. Dar n-au obtinut? nimic. „Am castigat opt procese la Tribunalul Brasov, sectia Contencios Administrativ. Primarul din Tarlungeni a fost obligat prin Hotarare Judecatoareasca definitiva s-a ne furnizeze informatiile cerute, respectiv declaratiile de avere si de interese. Insa nu le-am primit pana in ziua de astazi. Cu toate acestea, mi s-a cerut sa suport pretul copiilor xerox ale documentelor aferente. Am depus banii la caseria Primariei de un an de zile, dar… degeaba“, se plange un localnic. „La inceputul mandatului, primarul avea doua masini. Acum are patru. Plus ca are case si terenuri te miri pe unde. Ca invarte tot felul de afaceri si cheltuie banul public, se aude pe la toate colturile. Dar noi nu stim nimic concret, pentru ca nu am vazut pana acum nici o declaratie de avere“, spune un alt cetatean.
Cum sa toci bugetului local
Primarul udemerist Iosif Kiss, impreuna cu alti alesi locali, au tocat peste o jumatate de miliard de lei vechi din bugetul localitatii Tarlungeni. Asta doar in anului 2005. La finalul controlului privind executia bugetara pe anul respectiv, inspectorii Camerei de Conturi Brasov au stabilit ca, in vreme ce se plangeau ca nu exista bani pentru refacerea unor drumuri, edilii din Tarlungeni isi umflau buzunarele cu tot soiul de „premii“,? „sporuri salariale de dificultate“ si „prime de reprezentare“. In plus,? se decontau facturile pentru telefoanele mobile, de milioane de lei lunar inclusiv pentru seful postului de politie din comuna. In total s-au adunat peste 330 de milioane de lei pe care edilii au trebuit sa-i dea inapoi, impreuna cu dobanzile calculate de inspectorii Camerei de Conturi Brasov. La acestea se adauga si alte 130 de milioane de lei reprezentand o paguba adusa fondului forestier comunal in urma cu sase ani, pe care alesii din Tarlungeni au decis sa o treaca pe spezele contribuabililor. Asta, in ciuda faptului ca, printr-o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila, fusesera obligati sa o acopere din banii proprii. Pentru recuperarea banilor, conducerea Camerei de Conturi Brasov a sesizat in iunie 2006 Tribunalul Brasov, in vederea stabilirii raspunderii juridice a fiecaruia dintre alesii care si-au bagat mana adanc in bugetul local al comunei brasovene.
Un CV cu iz penal
La scrutinul din iunie 2004, udemeristul Iosif Kiss, pe atunci viceprimar, aspirant la fotoliul de primar al localitatii Tarlungeni, s-a prezentat cu un CV in care figurau si „realizari“ de natura penala. Era vorba de infractiuni economice intrate in vizorul procurorilor si ajunse chiar in instanta. In 2004, Kiss a fost trimis in judecata de procurorii PNA Brasov pentru fals si deturnarea unor credite de 4,6 miliarde lei vechi, obtinute fraudulos in 2001, de la defuncta BRS, pe baza unor cecuri fara acoperire depuse drept garantie de firma sa PAPI SRL. Tostusi, declaratiile de avere, ale actualului primar si ale celorlati alesi din comuna, nu sunt de gasit. Nici macar printre „artefactele” Consiliului Judetean sau Prefecturii. Probabil, nefiind preocupati cu numararea banilor, s-ar putea ca alesi in cauza sa nu-si cunoasca propriile averi. Daramite sa mai dea si vreo declaratie in acest sens.
?
Marius OLA