Farmacistii pun justitia pe CNAS

Farmacistii pun justitia pe CNAS

0 285

In relatia dintre farmacisti si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este foarte probabil sa se ajunga la proces.


Patronatul Farmacistilor vrea sa dea in judecata Guvernul si CNAS, daca altfel nu va putea recupera datoriile acumulate in 2005 si 2006. Este vorba de sumele despre care farmacistii spun ca nu au fost decontate de Casa de Asigurari, pentru medicamentele compensate si gratuite eliberate de farmacii. „Patronatul Framacistilor ia foarte in serios varianta de a da in judecata Guvernul si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru daune si prejudicii aduse farmaciilor”, a declarat Alexandru Avramescu, avocatul Patronatului Farmacistilor din Romania.


Potrivit patronatului, datoriile pe care farmacistii din tara ar trebui sa le recupereze in urma eliberarii retelor gratuite si compensate se ridica la 50 de milioane de lei noi.


Anuntul cu privire la posibila actionare in justitie a Casei Nationale de Asigurari a fost facut la o conferinta de presa pe care farmacistii au convocat-o dintr-un alt motiv. Reprezentantii patronilor de farmacii au dorit sa-si arate nemultumirea fata de rezultatul ultimelor negocieri cu casele judetene de asigurari, cu privire la adaosul comercial care poate fi aplicat medicamentelor pentru bolile cronice. Adaosul a fost stabilit la 1,5% in aproape toate judetele, cu jumatate de procent peste minimul prevazut de lege, fata de 5% cat se negociase anterior. Patronii de farmacii sustin ca negocierile nu s-au desfasurat legal. „Farmaciile care nu vor accepta adaosul de 1,5% vor fi scoase din sistemul medicamentelor compensate si vor vinde doar ceaiuri”, a mai spus presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania, Constantina Tomescu.


Aceasta a mai adagat ca “52% din activitatea unei farmacii se bazeaza pe aceste medicamente compensate. Anul trecut multe farmacii au intrat in faliment. Noi de unde sa platim si salarii si utilitati si impozite la bugetul de stat. In Uniunea Europeana media acestui adaos pentru medicamente este undeva intre 24% si 30%. Din Legea 95 pentru reforma in Sanatate, lipseste chiar legea farmaciilor. Ma intreb cine si cu ce scop nu doreste o lege a farmacistilor”.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Vladescu, a anuntat ca adaosul comercial va ramane la acest nivel si ca nu va fi reanalizat pana cand farmacistii nu vor depune o contestatie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.