60 de milioane de euro?! Niciodata!

60 de milioane de euro?! Niciodata!

0 262

In lupta pentru cumpararea Castelului Bran, una din parti a cedat. Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va renunta sa-si exercite dreptul de preemptiune la cumpararea Castelului Bran, daca avocatii lui Dominic de Habsburg vor mentine oferta de 60 de milioane de euro, a declarat ministrul Adrian Iorgulescu. „Eu nu ma joc cu banul public si nu-l cheltui in mod iresponsabil. Nu exista niciun fel de intelegere intre mine si Aristotel Cancescu in privinta pretului de vanzare, astfel incat sa castig eu vreun comision”, a declarat Iorgulescu, care a considerat, de la inceput, ca suma este „indecent de mare”. In plus, Iorgulescu a avertizat ca, in cazul in care castelul va fi vandut altcuiva decat MCC, Dominic de Habsburg „va vinde doar zidurile goale”. „Ii vom lua toate bunurile si obiectele de patrimoniu care se gasesc in prezent in Castelul Bran, pentru ca statul roman este proprietarul lor”, a subliniat ministrul.


Totusi, daca Guvernul ii va solicita ministrului Culturii achizitionarea acestui castel, pentru o suma mai mica decat oferta facuta de avocatii lui Dominic de Habsburg Consiliului Judetean Brasov, acest lucru se va face in urma unei „evaluari foarte serioase”.


In plus, ministrul Adrian Iorgulescu sustine ca retrocedarea Castelului Bran s-a facut in mod legal, respingand orice acuzatie referitoare la faptul ca principesa Ileana, dupa ce s-a calugarit, si-a fi lasat bunurile mostenire unei biserici ortodoxe din SUA.


60 de milioane de euro – omagiu pentru Regina


In 2001, cand a cerut retrocedarea castelului, familia regala au precizat, in notificarea depusa la Prefectura Brasov, ca, in cazul in care aceasta nu va putea fi facuta in natura, vor o despagubire de 25 de milioane de dolari. Pentru ca, odata restituirea in natura devenita fapt implinit anul trecut, valoarea castelului sa sara brusc la 60 de milioane de euro, adica aproape 80 de milioane de dolari la actuala paritate euro-dolar. „Avand in vedere calitatea potentialului cumparator – Consiliul Judetean Brasov – care reprezinta, in fond, insasi comunitatea brasoveana, incheierea tranzactiei ar insemna, pentru noi, un omagiu adus mamei si bunicii noastre, care si-ar fi dorit ca Domeniul Bran sa apartina, daca nu familiei, macar comunitatii pe care au indragit-o si slujit-o cu devotiune”, astfel argumenteaza Dominic Habsburg&Co pretul de 60 de milioane de euro cerut pentru Castelul Bran dupa retrocedarea lui! Si asta in conditiile in care nici Dominic Habsburg&Co, nici mama lor, principesa Ileana, si nici bunica lor, regina Maria, nu au contribuit cu nimic la ridicarea castelului, care a devenit proprietatea acesteia din urma in 1920, sub forma de donatie din partea obstii Brasovului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.