Nu stiu cum se face, dar, cum calca vreun oficial roman prin India, cum ii calca pe coada pe cei de la Mahindra & Mahindra. Adica, taman acea companie de pe malul Ghangelui, care a tinut sa negocieze vreun an cu AVAS cumpararea Tractorul UTB SA Brasov. Nu se stie cine a fost mai neserios, cei de la AVAS sau cei de la Mahindra, dar, cert este ca reprezentantii firmei indiene si-au luat talpasita si au plecat acasa, fara nici un aranjament sau contract semnat. Mai nou, insa, se vehiculeaza aceiasi firma indiana, ca ar vrea sa faca si sa dreaga pe la Tractorul. Un anume ministru, delegat pentru comert, Iuliu Winkler, anunta pompos, ziele trecute, ca autoritatile romane negociaza vinzarea unor active ale companiei Tractorul Brasov catre compania Mahindra & Mahindra, cel mai mare producator indian de tractoare. „Am schimbat strategia pentru Tractorul si negociem cu Mahindra vinzarea unor module“, a declarat oficialul roman, la o conferinta organizata la New Delhi.
?
Negocieri esuate anul trecut
?
Mahindra&Mahindra s-a mai aflat in negocieri avansate cu AVAS pentru vinzarea pachetului majoritar de actiuni al Tractorul, dar toate demersurile au fost suspendate in mai 2006, pentru ca grupul indian ar fi dorit sa cumpere uzina din Brasov, dar fara datoriile acumulate de societate care se ridicau la 180 de milioane de euro. Ulterior, Mahindra s-a aratat interesata sa preia doar o parte dintre module, si anume fluxul principal de productie. Pentru activele Tractorul, AVAS a primit scrisori de intentie de la Interagro, Atlassib, Serviciile Comerciale Romane (SCR) si Doosan, precum si de la unul dintre furnizorii de subansamble pentru Automobile Dacia, firma care intentioneaza sa cumpere sectoarele calde ale uzinei de la Brasov si sectia de fonta.
?
Jumatate in somaj tehnic
?
Pana sa se hotarasca Mahindra & Mahindra sau, poate mama ei din India, precum si alti investitori pe platforma Tractorul, uzina brasovena se afla intr-o stare avansata de paralizie. Din cei aproape 2000 de angajati de la Tractorul Brasov mai putin de jumatate lucreaza zilele acestea. Liderul sindical, Gheoghe Apostu a precizat ca salariatilor li s-a oferit posibilitatea sa aleaga intre concediul de odihna platit integral sau somaj tehnic platit cu 75%. Sindicalistii si administratia uzinei continua consultarile cu parlamentarii de Brasov pentru a gasi solutii astfel incit sa nu se ajunga la inchiderea platformei. Pe 26 ianuarie, toate patile implicate in consultari vor fi prezente la Guvern si la AVAS pentru a cere modificarea actului normativ care va inlocui de la 1 februarie Ordonanta 8. Sindicalistii acuza existenta unor diferente nejustificate intre muncitorii care au fost disponibilizati in baza ordonantei si cei care vor fi concediatiin baza noului act normativ. Tot pe 26 ianuarie va fi discutata si situatia societatilor brasovene Rulmentul si Nitramonia aflate pe ultima suta de metri in ceea ce priveste privatizarea.
?
Marius OLA