Branul si Rasnovul in imagini
Istoria municipiilor Brasov si Bran a foat cuprinsa intr-o? monografie lansata, vineri, de Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Brasov. Monografia se bazeaza pe documente fotografice inedite adunate din mai multe arhive si biblioteci din tara si strainatate.
Plecand de la rolul si locul pe care Branul si Rasnovul le au in istoria nationala si cea universala, autorii Nicolae Pepene, Victor Stefanescu, Bogdan-Stefan Popovici, Florina Rus si Raul Mihai? au creat „Bran, o istorie in imagini” si „Rasnov, o istorie in imagini”.
„Am urmarit sa refacem acel sentiment pe care l-am simtit de mici copii in fata misterului pe care il degaja zidurile acestei fortarete care e Castelul Bran. Din pacate, a capatat acum un caracter pregnant comercial, de parca ar fi un obiect de serie. Branul nu o sa iasa niciodata din identitatea locala si nationala. Prin imaginile de arhiva publicate in acest volum am incercat sa transmitem acel parfum al istoriei. A fost o munca asidua. Jugul l-am purtat clar, ramane sa trecem si pe sub arcul de triumf”, a spus Nicolae Pepene, unul dintre autori.
Pe langa imagini, autorii au adaugat diverse legende, explicatii si cronologii despre evenimentele istorice din viata celor doua localitati brasovene.
Din pacate, potrivit autorilor, strainii s-au aratat mult mai deschisi decat autohtonii. Pe cand unii muzeografi romani au surprins prin grosolania lor, cei din Germania, Austria sau Bulgaria au dat dovada de bunavointa si deschidere.
Cele doua monografii publicate de Editura Suvenir vor fi puse la vanzare atit la librariile din judet si din tara, cat si la obiectivele turistice din Bran si Rasnov. „Bran – o istorie in imagini” poate fi achizitionata la pretul de 100 lei, iar „Rasnov – o istorie in imagini” costa 80 lei.
?