De ce Castelul Bran e cel mai scump castel din lume?...

De ce Castelul Bran e cel mai scump castel din lume?

0 301

?


Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este un important monument national si punct de reper al turismului din Romania.


?


?Pentru comparatie va rugam sa vizitati: http://www.chateaux-world.com


?


Istorie atestata


Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d’Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea „cu munca si cheltuiala lor proprie” … In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate. Conducerea Cetatii Bran era incredintata unui castelan, care avea si atributii jurisdictionale, iar garnizoana permanenta era compusa din arcasi si balistari.


Intre anii 1419-1424, Cetatea revine in posesia lui Sigismund.


La sfarsitul secolului al XV-lea Cetatea Bran este subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei. De-a lungul vremii Cetatea Bran si-a indeplinit cu prisosinta rolul de aparator impotriva invaziei turcesti.


La 1 Decembrie 1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.


Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma intr-o frumoasa resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai.


In anul 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.


Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat. Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala.


Fiind intr-o stare avansata de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare, lucrare terminata in linii mari in 1993. Definitivarea organizarii muzeistice se va face dupa noi criterii, rezultat al cercetarilor din ultimii ani.


Ca monument istoric de clasa A, Castelul Bran este una dintre cele mai reprezentative cetati medievale si resedinte regale din Romania.

Muzeul dispune de un valoros si variat patrimoniu, care se ridica la peste 6.000 de piese din domenii diferite, reprezentative in plan national: istorie, arta decorativa, arta plastica, etnografie si arta populara.

Colectiile sunt constituite din vechiul fond regal al Reginei Maria, achizitii si donatii, reprezentand bunuri muzeale de o valoare exceptionala pentru istoria si arta Romaniei, cea mai veche piesa de mobilier datand din secolul al XIV-lea.

De asemenea, cele 1.500 de volume provenite din biblioteca familiei regale romane si aflate in patrimoniul Muzeului Bran constituie raritati bibliofile de importanta nationala.

Piesele de patrimoniu si monumentele in aer liber din Sectia Etnografica a Muzeului Bran sunt reprezentative nu numai pentru regiunea Bran-Moeciu, ci pentru intreaga regiune a Transilvaniei de Sud-Est. In aceeasi categorie de importanta nationala, se inscriu si cladirile complexului arhitectonic „Vama Medievala” din Bran.

Muzeul Bran a fost restituit proprietarilor, insa timp de trei ani isi va pastra menirea de muzeu.

Trebuie spus ca Principesa Ileana a Romaniei, calugarita sub numele de maica Alexandra la Manastirea Ortodoxa Schimbarea la Fata, Ellwood City, si-a lasat mostenire proprietatile imobiliare, printre care si Castelul Bran, copiilor sai: Stefan Habsburg, Alexandra Baillou, Dominic Habsburg, Marie-Magdalena Holzhausen si Elsabeth Sandhoher, conform testamentul sau.

Pe de alta parte, principesa calugarita a mentionat clar in testamentul sau ca „bunurile personale, articolele gospodaresti si automobilele” le daruieste fondului Manastirii Ortodoxe Schimbarea la Fata din Elwood, Pennsylvania (SUA), in beneficiul lacasului laic.

In testamentul redactat in 1990, principesa Ileana lasa mostenire toate drepturile literare, drepturile de autor si redeventele inregistrate pe numele sau, inclusiv toate drepturile de autor aferente cartilor si memoriilor mamei sale (Regina Maria a Romaniei) Manastirii Ortodoxe Schimbarea la Fata.

Cine a fost Principesa Ileana


S-a nascut la 5 ianuarie 1909 in Bucuresti


A fost fiica cea mai tanara a regelui Ferdinand si a reginei Maria.


A fost, de asemenea matusa regelui Mihai de Romania.


Principesa Ileana se inrudea prin mama sa, regina Maria, cu familiile regale din Marea Britanie si Rusia.


S-a casatorit la varsta de 22 de ani cu arhiducele Anton de Austria, la presiunile fratelui sau Carol al II-lea. A avut sase copii:
– Stefan, Arhiduce de Austria (n. 1932)
– Maria Ileana, Arhiducesa de Austria (n. 1933)
– Alexandra, Arhiducesa de Austria (n. 1935)
– Dominic, Arhiduce de Austria (n. 1937)
– Maria Magdalena, Arhiducesa de Austria (n. 1939)
– Elisabeta, Arhiducesa de Austria (n. 1942)


In martie 1944, ca sa scape de persecutiile nazistilor s-a mutat de la Viena cu intreaga familie inapoi in Romania unde a locuit la Castelul Bran, primit de mama sa cadou din partea orasului Brasov.


Tara a fost invadata la scurt timp de armata rosie, iar regele Mihai a fost fortat sa abdice de Visinski, general al KGB. Principesa s-a mutat cu intreaga sa familie in Argentina si apoi in Statele Unite.


In 1954 mariajul cu Arhiducele Anton s-a terminat prin divort.


In acelasi an principesa s-a recasatorit, de acesta data cu Stefan Issarescu in Newton, Massachusetts, mariaj terminat in 1965 prin divort.


In 1959, principesa a fost afectata foarte mult de moartea fiicei sale, Maria Ileana si a sotului ei, intr-un accident aviatic in Brazilia.


Apoi principesa s-a alaturat Bisericii Ortodoxe Romane si sub numele de Maica Alexandra a devenit stareta manastirii cu hramul „Schimbarea la fata” din Ellwood City, Pennsylvania


Dupa caderea regimului Ceausescu, Maica Alexandra a vizitat Romania in 1990, la varsta de 81 de ani, an in care si-a redactat si testamentul


A murit in Pennsylvania la 21 ianuarie 1991



Istoria retrocedarii:


????????? Prima cerere de retrocedare a domeniului Bran a fost depusa de arhiducele Otto de Habsburg si surorile sale au cerut retrocedarea castelului pe 13 august 2001, la Prefectura Brasov si la Primaria Bran, iar pe 4 martie 2003 – la Muzeul Bran. S-a cerut restituirea in echivalent, in conformitate cu Legea 10 din 2001. In urma evaluarii, valoarea imobilului a fost stabilita la 25 milioane de dolari (aproximativ 20 milioane de euro).


????????? A doua cerere de retrocedare a fost depusa in luna august 2005, dupa ce modificarea legii a facut posibila cererea retrocedarii in natura.


????????? ?La 13 octombrie 2005 presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Ingrid Zaarour, a declarat ca Palatul Bruckenthal din Sibiu si Castelul Bran din Brasov vor fi restituite fostilor proprietari si ca niciunul dintre fostii proprietari nu va schimba destinatia amplasamentelor, pentru ca in astfel de cazuri intervine Legea de protectie a monumentelor istorice


????????? Pe 27 octombrie 2005 demersurile pentru retrocedarea Castelului Bran, aflat la 30 de kilometri de Brasov, se apropiau de final, conform spuselor lui Ioan Onisei, secretar de stat in MCC la acea vreme. Cererea de restituire a renumitei cladiri a fost trimisa in 2001, Ministerului Culturii si Cultelor, de catre o firma de avocatura care ii reprezinta pe descendentii Principesei Ileana. Atunci, mostenitorii cereau retrocedarea „prin masuri reparatorii”, dar Onisei sustine ca intre timp mostenitorii au renuntat la varianta baneasca si solicita retrocedarea in natura a castelului.


?


Autoritatile brasovene nu vor sa cedeze prea usor si au decis sa faca demersuri pentru a pastra Castelul Bran in patrimoniul judetean.


?


Presedintele CJ, Aristotel Cancescu, dorea, inca de atunci, sa ceara guvernului sa negocieze cu viitorii proprietari pentru a le oferi despagubiri. Aristotel Cancescu a anuntat ca va trimite guvernului o adresa prin care va cere gasirea unei solutii pentru ca imobilul sa ramana al comunitatii brasovene: „Voi cere sa inceapa negocieri cu mostenitorii, pentru a fi convinsi sa accepte despagubiri materiale, si sa nu fie retrocedat castelul in natura. Acesta trebuie sa ramana muzeu, in proprietatea comunitatii judetene. Plus ca este si aducator de bani si de turisti in zona”, spune Cancescu.


Seful CJ ?Brasov spera ca executivul va plati despagubirea pe care o vor cere mostenitorii: „Valoarea este de aproximativ 25 de milioane de euro, dar poate mostenitorii vor avea pretentii mai mari. Oricum, Guvernul Romaniei nu sta in acesti bani si a gasit, in trecut, aceeasi suma pentru Castelul Peles. Muzeul trebuie sa ramana in circuitul turistic”, sustine Cancescu.



Si totusi castelele din fotografiile alaturate, prezentate pe internet?nu depasesc?3 milioane de euro bucata,?cu tot cu?mobila de epoca din interior, cu gradini amenajate si zeci de ha de teren anexate!??


De ce e totusi acest castel Bran atat de urias de scump fata de?aceste castele ?


?


Iza M.


Va urma…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.