Castanul

Castanul

0 288

Castanul este originar din India si a fost adus in Europa, pe la 1576, la Viena. Botanistul francez Clusius, locuitor al Vienei, a adus primele seminte de castan in capitala Austriei.


Este un tonic general folosit in convalescente. Tonic muscular, nervos si venos. Aceeasi actiune o are si agrisul, care este remineralizant.


Are scoarta cenusie, adeseori crapata. Frunzele sunt opuse, lung petiolate de forma palmei, compuse fiecare din 5-7 foliiole dintate pe margini. Florile formeaza inflorescente mari asezate la varful ramurilor. Fiecare floare este formata din 5 sepale, 5 petale inegale, de culoare alba, cu pete galbene care mai tarziu devin rosii, 7 stamine si un ovar care la maturizare se transforma intr-un gruct tepos. Toamna, aceste fructe se deschid, lasand sa cada 2-3 seminte brune lucioase.


De la castan se recolteaza, coaja, florile, frunzele su semintele. Coaja se aduna primavara, in momentul cand seva incepe sa circule in asrbore. Coaja se recolteaza numai de pe ramurile de 2-5 ani. Florile se culeg cand 50-60 % din inflorescente sunt inflorite. Se taie intreaga inflorescenta, apoi florile se ciupesc de pe codite. Frunzele se recolteaza fara petiolul principal. Recoltarea se face pana in luna iunie. Semintele se aduna toamna, in lunile septembrie-octombrie, cand fructele se deschid.


?


Actiune terapeutica


Bogate in substante, frunzele sale dezvolta o actiune sedativa asupra organelor respiratorii si pot vindeca bronsitele si reumatismul. Folosita tot ca infuzie, scoarta sa are proprietatea de a scadea temperatura. Castanul prezinta de altfel proprietati bacteriostatice.


Fructele, castanele contin amidon, zaharuri, acizi grasi, derivati flavonoidici, albumine, principii amare, proteine.


Proprietatile deosebite ale extractelor de castane sunt: antiinflamatoare, de reducere a fragilitatii capilarelor, fotoprotectoare pentru radiatii UV. De asemenea, actioneaza ca vasoconstrictor venos si reduce permeabilitatea capilara. Protejeaza acidul hialuronic din piele, normalizeaza secretia glandelor sebacee.


In ceea ce priveste silvoterapia (terapia cu ajutorul copacilor), energia castanului elibereaza, genereaza fantezie, dar exagerarea contactului cu acest arbore poate duce la halucinatii.


Castanul este activ intre orele 12.00 si 14.00, perioada de pauza fiind intre 6.00 si 7.00.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.