Nici o sansa industriei brasovene!
Societatile Rulmentul, Tractorul si companiile de pe platforma fagaraseana Nitramonia vor fi lichidate, iar principalele linii tehnologice de productie vor fi vandute investitorilor interesati. Cel putin asa a declarat Theordor Atanasiu, presedintele AVAS, la intalnirea cu sindicatele acestor companii, eveniment organizat la initiativa parlamentarilor brasoveni. „Practic, azi, nu exista o alta sansa pentru aceste companii, care nu au reusit in cei 17 ani de tranzitie de la economia socialista la cea capitalista sa se adapteze pietei. Toate au datorii foarte mari care le depasesc capitalurile sociale. Ele nu au dat faliment pana acum pentru ca statul nu a dorit acest lucru si prin diverse metode a incercat sa le vanda unor investitori. La Nitramonia chiar s-a reusit acest lucru acum cativa ani, insa dupa cum bine stiti contractul de privatizare a fost reziliat. Se tot vorbeste despre faptul ca investitorii au vrut sa cumpere fabricile, dar statul nu a dorit sa le vanda. Nimic mai fals. Investitorii nu au dorit sa incheie contracte de vanzare-cumparare de actiuni, tocmai din dorinta de a nu achizitiona si datoriile imense ale societatilor”, a explicat Atanasiu.
Totodata, presedintel AVAS a precizat: „pentru ca Romania a intrat in UE, suntem obligati sa nu mai tinem in viata societati care nu pot supravietui independent si de aceea trebuie sa salvam ce se mai poate salva din productia de la Rulmentul, Tractorul si Nitramonia”. De aceea, AVAS a solicitat Ministerului Justitiei, si a primit acordul acestuia joi seara, pentru a se da o derogare de sase luni pentru aplicarea legii insolventei in cazul celor trei platforme brasovene. In aceasta jumatate de an se va incerca vinderea prin lichidare voluntara liniile tehnologice astfel incat toate marcile si produsele fabricate la ora actuala in cele trei societati sa nu se piarda si sa fie preluate de investitorii interesati.
Protectie sociala prin munca
La intrunirea de ieri a fost abordata si problema protectiei sociale a salariatilor ce urmeaza sa fie disponibilizati. Sindicalistii au acuzat Guvernul ca a aprobat o lege ce creeaza discriminari flagrante intre cei ce vor fi concediati incepand cu 1 februarie 2007 si colegii disponibilizati anul trecut. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, prezent si el la intalnire, a incercat sa-i lamureasca pe sindicalisti ca Ordonanta 116/2006 aduce o serie de beneficii persoanelor disponibilizate, mai ales daca acestea se reangajeaza in cei doi ani, cat primesc venitul de completare. „Ordonanta 116 ofera tot 24 de plati compensatorii si totodata, daca disponibilizatul se reangajeaza in aceasta perioada, va primi 50% din venitul de completare, respectiv jumatate din salariul mediu net, plus salariul de la firma unde lucreaza” a declarat ministrul Barbu
Ministrul Muncii a asigurat ca ministerul pe care il conduce va intreprinde demersuri pentru ca protectia sociala oferita de ordonanta sa fie valabila si in situatia de lichidare voluntara a intreprinderilor, nu numai in cazul restructurarii sau reorganizarii activitatii in societati.
Marius OLA