Stretenia sau ZIUA URSULUI

Stretenia sau ZIUA URSULUI

0 306

Stretenia sau Ziua Ursului este o sarbatoare cu data fixa (2 februarie) care deschide Anul Nou viticol si pomicol. Ziua Ursului ocupa, in Calendarul popular, ziua de mijloc a Filipilor de Iarna (Muntenia, Oltenia) sau a Martinilor de Iarna (Banat). In Calendarul crestin ortodox, la aceasta data se praznuieste Intampinarea Mantuitorului Iisus Hristos.


Ursului, dovada a caracterului divin, nu i se spune acum pe nume, urs, iar prin locurile lui obisnuite de trecere i se lasa, de obicei o pulpa de vitel. Daca, totusi, trebuia sa i se pronunte numele, i se zicea, cu respect, al Batran, mos Martin, Mos.


Conform traditiei, Ursul ar iesi in ziua lui din barlog sa-si priveasca umbra pe zapada. Daca este frig, ceata si nu-si vede umbra, isi darama barlogul, trage un joc, merge la rau si bea o gura de apa si isi vede de treburi prin padure. Din contra, daca timpul este frumos, e Soare si isi vede umbra pe zapada, intra din nou in barlog, pentru ca iarna va mai dura 40 de zile.


In credintele, basmele si legendele populare, ursul apare ca o fiinta foarte ciudata a padurii: fata puii iarna, in timp ce altele vietati asteapta anotimpul calduros; daca timpul e frumos, intra in adapost, daca este urat isi reia activitatea prin padure; daca gaseste punte peste rau, o strica, daca nu o gaseste darama un copac si pune punte etc.


Oamenii au asociat comportamentul ursului, real sau imaginar prezentat de folclorul romanesc, cu timpul capricios de la sfarsitul iernii si inceputul primaverii, asa cum Baba Dochia este raspunzatoare de zilele schimbatoare de la inceputul lunii martie. La Sterenie sau Ziua Ursului timpul este favorabil pentru observatii meteorologice si astronomice, pentru prorocirea belsugului vitei de vie si pomilor fructiferi. Oamenii satelor, necunoscand sensul cuvantului Strenie, care este traducerea slavona a sarbatorii crestine Intampinarea Domnului, au botezat cu acest nume o divinitate meteorologica a carei fire contradictorie se reflecta in schibarile climatice ce le hotareste de ziua ei: daca este iarna grea, aduce primavara si caldura; daca este timp frumos si primavaratic, intoarce iarna si frigul etc. Acest obicei se intalneste mai cu seama in zona Bucovinei si a Moldovei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.