Noile minuni ale lumii

Noile minuni ale lumii

0 276

Cele sapte minuni ale lumii antice isi traiesc ultimele clipe de glorie. Pe data de 7 iulie 2007, intreaga omenire va afla care sunt noile minuni ale lumii. Gradinile suspendate ale Babilonului, Statuia lui Zeus din Olimp, Colosul din Rhodos, Templul lui Artemis din Efes, Mausoleul din Halicarnas, Farul din Alexandria si Piramidele din Gizeh sunt cele sapte minuni ale lumii antice, potrivit listei elaborate de Antipater din Sidon, cu doua sute de ani inainte de Hristos. Secole de-a randul, edificii create de mana omului au ravnit la titlul de a opta minune a lumii.


?


Finaliste in cursa pentru minunile lumii


Dupa mai bine de doua milenii, cineva s-a gandit sa improspateze lista celor sapte. Bernard Weber, un fost asistent al regizorului italian Federico Fellini, a initiat, in anul 2000, ideea alegerii a sapte noi minuni ale lumii. In ciuda protestelor autoritatilor de la Cairo, piramidele egiptene, singura minune a antichitatii care inca mai exista, au deschis lista propunerilor. A fost creat un site pentru a se vota online, iar peste 24 de milioane de persoane din intreaga lume si-au exprimat optiunea. Au fost 77 de propuneri. Au ramas 21 de finaliste, alese de un comitet de experti, prezidat de fostul secretar general al UNESCO, Federico Mayor.


Din lupta pentru onoranta lista nu lipsesc ansamblul arhitectonic Acropole din Atena, Statuia lui Iisus Hristos, ce se inalta deasupra orasului Rio de Janeiro, Turnul Eiffel din Paris, templul Taj Mahal din India, Statuia Libertatii din New York, Piramidele din Gizeh, Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, Coloseumul din Roma, orasul pierdut Petra din Iordania, Palatul Kremlinului din Moscova sau Opera din Sydney. Cele sapte noi minuni ale lumii vor fi anuntate pe 7 iulie, la Lisabona.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.