Alegerile la Brașov în 2020 sub semnul neprevăzutului
Anul 2020 a adus schimbări de paradigmă politică nu numai la nivelul întregii țări ci și la Brașov.După o prezență strălucită la alegerile locale PNL Brașov a căzut la parlamentare în patima celor îmbătați de propriul succes, de propria infailibilitate.
La alegerile locale șeful CJ și al PNL Brașov, Adrian Veștea, a jucat bine cartea Aeroportului invadând practic canalele media cu mersul inexorabil al lucrărilor, cu depășirea etapelor de construcție. A creat impresia inevitabilității finalizării acestui aeroport, un vis brașovean de trei decenii. Acest aspect, condimentat cu o masivă zestre de primari eficienți menținuți la primăriile din județ de Aristotel Căncescu prin injecții bugetare, a dus la câștigarea fără drept de apel a alegerilor pe județ, la multe primării și la Consiliul Județean.
Pierderea catastrofală a Primăriei de către PNL
Altfel au stat lucrurile la Brașov, în municipiu. Deși întreg activul de partid liberal în frunte cu Ludovic Orban au făcut nule și neavenite criteriile de integritate îndelung clamate de liberali în toată mass-media, acceptându-l și susținându-l pe George Scripcaru pentru un nou mandat la Primărie, în pofida dosarelor sale penale, alegerile s-au soldat cu un eșec, inimaginabil acum un an. Motivele colapsării administrației Scripcaru pot fi multiple și complexe, dar cel mai relevant a fost incredibila autosuficiență a acestuia, la experiența sa politică. În plină pandemie COVID Scripcaru a părut primarul ferm, care a luat măsuri de toaletare covidică a domeniului public prin spălări repetate, a sprijinit transportul unor materiale de protecție pentru medici la începutul pandemiei, a continuat și finalizat amplele lucrări de lărgire și asfaltare a bulevardelor și străzilor Brașovului. A crezut că este de ajuns și și-a redus nepermis de mult expunerea mediatică dar și întâlnirile directe cu cetățenii, la care el excela.
Contracandidaturi favorabile lui Scripcaru
Contracandidații nu păreau că-i dau bătăi de cap, în afară de Ialomițianu, care însă nu avea susținere partinică serioasă. La PSD aranjase cu bunul și subordonatul său prieten Marius Dunca să-l lanseze pe doctorul senator Florin Orțanu la Primărie, fără nicio șansă dealtfel, dar Dunca scăpa de un contracandidat pe liste la Senat. Orțanu, deși un mare medic, nu avea nici carismă, nici notorietate suficientă, deși ar fi meritat mai mult. Organizația PSD doar s-a făcut că-l susține, inactivându-se deodată și în stradă și pe rețelele de socializare, care deveniseră vitale în campanie în condițiile restricțiilor covidice. Pe de altă parte lui Orțanu i s-a sabotat campania electorală discret, demobilizându-se organizația de pensionari ai partidului, principalii militanți social-democrați. Prezența pe rețelele de socializare a fost precară pierzându-se astfel tot interesul tineretului de a vota PSD, ceea ce s-a și urmărit. Orțanu a obținut cel mai dezastruos scor din istoria partidului la Brașov, a fost scos practic din politică, iar Dunca a rămas singur pe listele la Senat.
Aroganții nu văd pericolul apropiindu-se
Cu Allen Coliban lucrurile au stat diametral opus pentru George Scripcaru. Electoratul tânăr și progresist al USR-Plus, neinhibat și neîncastrat în coteriile locale brașovene , care viciază de decenii politica brașoveană, a fost în primul rând interconectat și menținut infosocial și s-a mobilizat în ziua votului participând masiv la alegeri. Pensionarii nu au mai constituit ponderea covârșitoare a votanților ca în alți ani, și din cauza coronavirusului și campaniilor media apocaliptice. A fost și imunizat față de pălăvrăgelile insipide ale edililor locali și județeni la televiziunile locale tradiționale și în ziarele brașovene, care n-au mai contat în propulsarea decisivă a unui candidat victorios la Primărie. Există în sociologia politică și un concept al perimării interesului electoratului față de un vechi edil, indiferent de realizările sale. Este vorba pur și simplu de plictiseala irațională a cetățenilor față de o persoană aflată de multă vreme în funcție. Aceasta, dacă nu inventează strategii noi de reaprindere a interesului electoratului său, va pierde sigur alegerile, indiferent de meritele sale în funcția respectivă.
Un eșec major la Primărie afectează parlamentarele
George Scripcaru, înconjurându-se numai de indivizi reduși intelecual și de sicofanți, nu a putut sesiza adevărata percepție publică despre persoana sa, erodată inexorabil de-a lungul atâtor mandate. Și-a dat seama totuși în ultimele două săptămâni de campanie,când a ieșit cu Adrian Veștea pe canalele locale de televiziune. Era însă prea târziu. S-a produs astfel inimaginabilul, prăbușirea lui George Scripcaru când era tocmai pe val cu anticovidul, cu lucrările, cu urbanizările, cu mall-urile, cu ideile de spitale regionale și cu cele de polivalente. Partidul Național Liberal câștigase totuși alegerile locale pe județ, cu toate că pierduse nepermis municipiul, aspect care însă se va schimba fundamental la alegerile parlamentare.
Epitaf pentru partidele mici și șantajiste
Despre partidele mici și insignifiante de tip suveică ce să spunem, la alegerile locale din Brașov este bine că s-au comprimat și mai mult, până la extincție, acestea nefiind de fapt decât mici sateliți șantajiști pe lângă partidele mari. Nerealizând nimic niciodată pentru comunitate, au excelat numai în a-și împărți resturile de funcții rămase de la marea împărțeală și a-și adjudeca câte o felie din lucrările publice.
Avem în vedere aici și ProRomânia, și ALDE, și PMP, și UDMR. Deșertarea turbincii de promisiuni gonflabile către brașoveni, deși liderii lor ipocriți care au candidat la locale vizau vizibil funcții în Parlament, nu au mai fost înghițite de electoratul brașovean. Acesta le-a dat eject și din consiliile locale și județene și, ulterior, și din Parlament. Epoca micilor șantajiști minori de prin consilii se încheie, iar puterea locală se va disputa de azi înainte numai între partidele mari. Despre evoluția politică a partidelor brașovene la parlamentare în 2020 urmează să discutăm.
Libiu Mateescu
Niște analize destul de proaste la gigoloiul rebutat de Mateescu.
Scripcaru însuși, fiind un redus mintal, nu se putea asocia decât tot cu alți reduși. Și tocmai „ideile” și „reușitele” cu mall-urile în centrul orașului, lucrările dăunătoare orașului, batjocorirea brașovenilor și minciunile repetate mereu cu „marile investiții” i-au adus dispariția moldoveanului penal împuțit și analfabet!