Presedintele in pericol: Legea referendumului a fost modificata
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat modificarea Legii referendumului, in forma propusa de PSD, astfel ca procedura de demitere a presedintelui a fost simplificata. Potrivit amendamentului adoptat, presedintele Romaniei va putea fi demis, prin referendum, cu votul a jumatate plus unu din alegatorii care se prezinta la scrutin in cazul in care a fost ales in al doilea tur de scrutin.
In forma actuala a legii, presedintele poate fi demis doar cu votul majoritatii alegatorilor inscrisi pe listele electorale.
Modificarea a fost adoptata cu 215 voturi „pentru”, 56 de voturi „impotriva” si o abtinere. Singurii deputati care au votat impotriva modificarii Legii referendumului au fost reprezentantii Partidului Democrat si ai Partidului Liberal Democrat.
Partidul Democrat a criticat PNL ca s-a alaturat opozitiei la adoptarea modificarii si a acuzat schimbarea din mers a regulilor jocului.
Presedintele Basescu a retrimis deja o data legea pentru o noua dezbatere, iar Constitutia spune ca acum ar fi obligat sa o promulge.
?
Partidul Democrat a anuntat ca va ataca la Curtea Constitutionala modificarea legii referendumului. „Modificarea legii referendumului contravine regulilor fundamentale ale statului de drept, fiind incalcate articolul 81 si articolul 15 alineat 2 din Constitutia Romaniei. Pe de-o parte, acestea mentioneaza foarte clar principiul desemnarii si implicit al revocarii presedintelui Romaniei cu votul majoritatii alegatorilor inscrisi in listele electorale si nu a celor prezenti la vot”, a afirmat presedintele PD, Emil Boc. „Partidul Democrat considera ca votul Parlamentului a fost dat in profund dispret fata de Constitutie si nu reprezinta decat un ieftin joc politic, care nu onoreaza Romania”, a continuat acesta. Tototdata, democratii considera ca articolele de modificare a Legii 3/2000 sunt indreptate impotriva presedintelui Traian Basescu.
?
In replica, premierul Tariceanu ii asigura pe colegii de Alianta ca votul din Parlament al PNL privind Legea referendumului nu il vizeaza pe actualul sef de stat, modificarile trebuind sa se refere la urmatorul mandat al unui presedinte. El a apreciat ca grupul parlamentar PD a fost consecvent cu ceea ce s-a discutat si hotarat in prealabil, si anume ca Legea referendumului sa fie modificata pe baza principiului simetriei politice, astfel incat un presedinte ales cu o anumita majoritate sa poata fi demis cu aceeasi majoritate. Premierul a apreciat ca membrii Curtii Constitutionale vor avea un punct de vedere similar.
?
La randul lor, peremistii atribuie admiterii modificarii Legii Referendumului are „o semnificatie simbolistica” pentru Partidul Democrat si pentru „aripioara pro-stolojan”, intrucat, de data aceasta, au fost infranti categoric. ” Este pentru prima data in doi ani si doua luni cand Partidul Democrat si aripioara pro-stolojan au fost infranti in mod miraculos si de aceea eu cred ca are o semnificatie simbolistica”, a afirmat vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas.
?