Legenda Sfantului Mucenic Haralambie

Legenda Sfantului Mucenic Haralambie

0 294

Sfantul mucenic Haralambie, celebrat pe 10 februarie, este facator de minuni in Calendarul Crestin si patron al bolilor in Calendarul Popular.


Unele legende, pentru ca circula mai multe legende despre el, il pomenesc pe Sf. Haralambie ca fiind insarcinat de Dumnezeu cu paza tuturor bolilor. (Sfantul umbla cu ele in lat.)


Acest sfant a fost la inceput pastor si din aceasta cauza el este responsabil de sanatatea si inmultirea vitelor. De ziua lui nu trebuie sa injugi boii. Tot in aceasta zi, este bine sa ungi pomii din gradina cu coliva adusa de la biserica, sa stropesti vitele si pomii fructiferi cu aghiasma. Sfantul ii apara de boli pe toti cei ce tin post toata ziua.


?


Aparator si vindecator al ciumei


Sfantul Mucenic Haralambie este cunoscut drept aparator de ciuma si grabnic vindecator al acestei boli. Este reprezentat in iconografia crestina alaturi de o creatura neagra, dezagreabila, simbolizand ciuma, si pe care o ucide sau o are la picioarele sale, invinsa.


Sfantul Haralambie mai are putere si asupra holerei si a oricarei altei epidemii. Din „Vietile Sfintilor” aflam ca Haralambie a trait pe vremea imparatului Septimiu Sever. Fiind preot, el propovaduia invatatura crestina, ceea ce a atras mania imparatului care l-a condamnat. A murit dupa ce chinuitorii sai i-au jupuit pielea de pe tot trupul. Legendele din popor spun ca bolile nu se apropie de omul care tine post de ziua sa. In Bucovina se spune ca sfantul si-a ales ca rasplata de la Dumnezeu puterea de a vindeca de ciuma, pe care el ar fi legat-o cu un lant si tot asa o mai tine si astazi. In Iasi exista o biserica cu hramul Sfantul Mucenic Haralambie, facuta in vremea epidemiei de ciuma din 1799. Particele din moastele Sfantului Haralambie se afla in Bucuresti la Catedrala episcopala din Galati, precum si la Biserica „Sfantul Lazar” din Iasi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.