CNS a inceput referendumul pentru autonomia teritoriala

CNS a inceput referendumul pentru autonomia teritoriala

0 277

Timp de opt zile, secuii din sapte localitati din Covasna, opt din Harghita si din Sovata, judetul Mures, vor fi intrebati daca isi doresc autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. De sambata, Consiliul National Secuiesc a inceput organizarea referendumului privind autonomia teritoriala.
Populatia va fi consultata timp de opt zile, dar termenul poate fi prelungit daca intervin probleme organizatorice. Referendumul se va desfasura cu ajutorul urnelor mobile, iar buletinele de vot sunt in limbile romana si maghiara. Odata incheiat referendumul din Tinutul Secuiesc, ar putea fi luata, potrivit liderilor maghiari, o decizie privind declararea autonomiei Scaunelor Secuiesti. Primele rezultate raportate indica, nici nu se putea altfel, un procent de 98% pentru obtiunea “autonomie”.
Rezultatul referendumului urmeaza sa fie transmis organismelor europene, astfel incat acestea sa ia act de dorinta poporului secui de autonomie teritoriala.

Romanii acuza
Emil Boc, a atras atentia Consiliului National Secuiesc (CNS) sa nu se joace cu focul, precizand ca organizarea referendumurilor privind autonomia Tinutului Secuiesc este „la limita Constitutiei si a legalitatii”. Emil Boc a mai spus ca aceasta actiune este in contradictie cu ceea ce se intampla in Europa, precum si cu legile Romaniei. ” Constitutia Romaniei nu se discuta, nu se negociaza, ea se respecta. Romania este stat national unitar, iar revizuirea constitutiei este imposibila sub aspectul caracterului unitar si national al statului roman. Iar aceeasi Constitutie spune foarte clar ca sunt interzise de lege, la articolul 30, orice incitare la separatism teritorial sau violenta publica. Deocamdata ei spun ca doar consulta populatia. Le atragem atentia ca sunt la limita Constitutiei si a legalitatii si ca statul roman isi va face datoria daca intr-o Europa in care dorim sa fim impreuna altii doresc sa traim separat. Este un principiu in contradictie cu tot ce se intampla in Europa, inclusiv in contradictie cu textul si Constitutia Romaniei”, a declarat presedintele PD.
PSD considera ca referendumul organizat in trei judete pentru autonomia tinutului secuiesc este anti-constitutional si vizeaza enclavizarea Romaniei. Referendumul ar fi astfel organizat pentru a atrage atentia organismelor internationale asupra acestuia, intr-un moment in care exista o situatie conflictuala in regiunea Kosovo, a afirmat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu. „Autoritatile statului si guvernul ar trebui sa aiba o reactie ferma in acest sens. De asemenea, ne asteptam ca, atunci cand presedintele Traian Basescu se va adresa Parlamentului, sa se refere in mesajul sau si la etapele succesive de enclavizare a Romaniei”, a spus Diaconescu. El a avertizat ca initiativa privind autonomia tinutului secuiesc reprezinta o incalcare a legii, in conditiile in care, potrivit legislatiei in vigoare, nu se poate organiza un referendum pe marginea caracterului unitar si indivizibil al statului roman.

La randul sau, considera ilegal si neconstitutional referendumul sustinut de UDMR pentru obtinerea autonomiei teritoriale a asa-numitului Tinut Secuiesc. ”Adevaratele motive pentru care se organizeaza referendumul sunt de natura economica, liderii maghiari dorind sa-si pastreze controlul asupra afacerilor din secuime”, a afirmat prim-vicepresedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu. PNTCD a mai denuntat „practicile extremiste ale UDMR, de instigare a etnicilor maghiari impotriva majoritatii” si a solicitat autoritatilor sa verifice averile liderilor maghiari.
Este de mentionat faptul ca zona este una din cele mai putin dezvoltate din punct de vedere economic. Dintr-o analiza facuta de specialisti, romanii sprijina populatia din cele trei judete cu 138 euro pentru fiecare locuitor din cele trei judete.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.