Gigi Becali, un fel de Sfantu Sophiu pe stil nou
Grupul de istorici stransi ciopor de Gigi Becali sub acoperisul palatelor sale n-a stat, iata, degeaba. Ca sa-i intoarca latifundiarului generozitatea si sa-i innobileze blazonul cam ciobanesc, alde Stoenescu & company au purces la cotrobait prin cuferele istoriei. Doar-doar or gasi ceva hrisoave de ridicare-n rang cu numele beneficiarului necompletat, pe care sa-si puna Becali degetul mare.
Eforturile din tarcul cu intelectuali n-au fost in zadar. Latifundiarul anunta recent, cu aerul aparent neglijent cu care pomeneste despre afacerile pe care le poseda, ca cercetatorii i-au gabuit un stramos taman la curtea Constatinopolului. Regele Fernando Becali pe numele sau, care ar fi domnit pe la inceputul secolului al XV-lea. „Istoricii l-au descoperit si m-au informat”, „…i-am rugat sa cerceteze” a dezvaluit Becali, care asteapta confirmarea oficiala a originii sale nobile.
In ciuda distinctiei regale pe care o emana stirea, basileul din Pipera n-a parut prea impresionat. Visul sau de aur, mai curat ca cel ce imbraca turlele catedralei Sfanta Sofia, bate mult mai sus pe firul istoriei. Plonjonul biografic in inima ortodoxiei, pe care Gigi o curteaza asiduu cu pelerinaje si donatii de nabab habotnic, abia daca aduce cu scalda in apa inghetata la care se dedau crestinii extremi de pe la noi, cand se arunca-n iarna-n valuri dupa crucea Sfantului Andrei. Miliardarul e gata sa-noate mult mai departe in contra curentului istoric al crestinismului, lasand haaaat in urma geamandura anului zero. Gigi cucernicul vrea cu tot dinadinsul sa vasleasca inapoi in timp pana prin saptamana Facerii. Abia acolo s-ar implini misia de a surpa pe Diavol, pentru care crede ca l-a lasat Dumnezeu pe pamant. Cu efecte benefice adiacente, cum ar fi electrificarea integrala a Romaniei ca sa straluceasca, dupa spusa domniei sale, „ca soarele de pe cer” si, eventual, aducerea Cupei Campionilor in vitrina din Ghencea.
Deocamdata, truda istoricilor a reusit un plasament bun, in Bizantului anului 1413, perioada in care se presupune ca ar fi domnit ilustrul sau stramos Fernando. Istoricii si-au facut, cu alte cuvinte, themele, daca ne gandim ca asa se numeau provinciile militare ale vechiului Imperiu Roman de Rasarit, la coroana caruia va emite in curand pretentii si Gigi. Oricum, este un avans de 200 de ani fata de pozitionarea sa preferata in istoria romanilor, pe vremea personajului idolatrizat Mihai Viteazul. Desi mare cunoscator intr-ale fotbalului, apropitarul Stelei nu se jeneaza sa imprumute metode dintr-un sport mult mai nobil si mai barbatesc si sa castige teren, ca la rugby.
Deci, 1413. Nu-i tocmai rau, pentru un eseu lansat taman din 2007, peste gazonul verde al istoriei medievale bizantine. Este chiar o mostra de precizie si concentrare; numai putin de-ar fi ezitat istoricii si le-ar fi iesit o tragere mai scurta cu 40 de ani, nu cred ca mai aveau curaj sa-si anunte mecena de descoperirea facuta. Pentru ca fix la 1453, dupa cum bine stiti, Constantinopolul se prabusea sub loviturile turcilor otomani condusi de Mehmet Cuceritorul. Una e sa ridici pretentii la fortareata inexpugnabila care era Constantinopolul la inceputul secolului si alta sa afli ca ai putea revendica doar niste ruine. Diferenta colosala pe piata imobiliara.
In tot cazul, Gigi are o ocazie nesperata sa le-o plateasca turcilor pentru insolenta cu care bunicul lui Mehmet, Baiazid Ilderim pretindea sa dea, vorba poetului, calului ovaz din pristolul de la Roma. Cand se va transhuma la Hagia Sofia sa-si reclame partea de mostenire, oierul cel mai avut din Romania are ocazia sa-si sloboada mioarele la pascut pe terenurile Catedralei, fara sa plateasca taxa de pasune.
Oricum, autoritatile de la Istanbul ar face bine sa ia masuri discrete impotriva ciobanului cu Maybach. Ca sa evite cel putin doua confuzii: una fotbalistica, alta religioasa. Prima tine de loteria tragerilor la sorti in Cupe; daca Steaua are ghinionul sa cada cu Galatasaray, nimeni n-o sa stie daca este vorba de Bosfor sau de Dambovita cand patronul Gigi va anunta ca joaca primul meci „acasa”.
In cele sfinte, dracul e inca si mai negru; la cate actiuni are deja la Muntele Athos, mai ramane sa repare pe banii lui acoperisul Catedralei Sofia ca sa inscrie definitiv turma enoriasilor in PNG.
Cine-a zis ca arhonda Becali n-are pic de sophia? Desi, abia dupa ce-si va cumpara locul de Sfantul Sophiu in calendarul religios, va dovedi ca el e Sarea si Pipera crestinismului ortodox.
Vifor Rotar