Senatul da unda verde motiunii anti-Macovei

Senatul da unda verde motiunii anti-Macovei

0 275

Poate surprinzator, poate nu, motiunea „Minciuna – adevarul justitiei Macovei” initiata de conservatori a fost adoptata in plenul Senatului, cu 81 de voturi „pentru”, la vot participand 127 de senatori, din totalul de 137.


Cum Opozitia are in Senat 72 de reprezentanti si cum din cei 10 senatori care au absentat, 7 au fost din tabara Puterii, poate ca votul in favoarea motiunii a fost unul asteptat. Problema care se pune si care ar putea alimenta din nou relatiile deloc cordiale din cadrul Aliantei sunt cei 9 senatori ei Puterii care au votat pro-motiune.


?


Monica Macovei a parasit imediat dupa incheierea dezbaterilor la motiunea simpla, cladirea Senatului, declarand ca nu are de gand sa demisioneze, in cazul in care motiunea trece in plenul Senatului.


Ministrul justitiei a declarat in discursul rostit in Senat, la dezbaterea motiunii simple a Partidului Conservator, ca toate acuzatiile aduse sunt doar pretexte pentru a initia aceasta motiune care este in opinia ministrului justitiei una antireforma. Ministrul justitiei i-a intrebat pe senatori de ce timp de doi ani au lasat-o sa faca aceasta reforma pentru care ei o acuza acum ca nu a avut un plan. Potrivit lui Macovei, Ministerul Justitiei mai are de facut modificari la codurile de procedura penala si civila, precum si la codul civil. Ministrul a precizat ca niciodata, in ultimii 16 ani, nu s-a facut mai mult in justitie decat s-a facut in timpul mandatului sau.


Pe de alta parte, desi a promis la inceputul mandatului, prin planul de strategie, ca Ministerul Public va fi reorganizat, Monica Macovei a declarat ca aceasta institutie „nu se poate reforma printr-o lege”.


Referitor la Agentia Nationala de Integritate, Monica Macovei a aratat ca, desi in alte state ale Uniunii Europene nu exista un organism similar, nu inseamna ca Romania nu trebuie sa aiba o astfel de agentie independenta.


Ministrul justitiei a mai precizat ca, in timpul mandatului sau, s-a reusit informatizarea instantelor, de la 15 la suta cat era in 2005, la 98 la suta in prezent.


Unul dintre cei mai vehementi cuvantatori de la tribuna a fost liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, care a declarat ca nu se mira de faptul ca presedintele Basescu si Monica Macovei „fac pereche”, pentru ca amandoi au „apucaturi dictatoriale si bahice”. „Aici e dosarul Flota”, a strigat Vadim, aratand un top de foi A4, „de ce nu-l arestati pe Traian Basescu? Asta-i coruptia, nu ne mai vorbiti de gaini ratacite”.


?


Ce urmeaza?


Potrivit legii, un ministru nu poate fi demis pe baza unei motiuni simple, pentru ca aceasta nu produce efecte juridice, insa Opozitia considera ca demisia Monicai Macovei ar fi un gest onorabil si „european”.


Motiunea anti-Macovei, initiata de PC-PSD-PRM, este a doua motiune simpla votata in Romania dupa Revolutie.


?


De ce au tradat cei 9?


Chiar daca inainte de sdinta din Senat liderii celor trei partide care formeaza Puterea au declarat ca o vor sustine pe Monica Macovei si nu vor vota in favoarea motiunii, iata s-au gasit cativa senatori care s-au situat de aceasta data de partea Opozitiei.


Surse liberale spun ca printre motivele care i-au determinat pe cei cativa senatori ai Puterii sa voteze impotriva lui Macovei? s-a numarat si pozitia ministrului Justitiei „in afara” guvernului si impotriva Parlamentului.


De asemenea s-ar fi putut ca votul impotriva lui Macovei sa fie „un repros fata de culpabilizarea permanenta a Parlamentului de catre Ministrul Justitiei, spunand ca e conservator, ca e impotriva DNA-ului si a ANI.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.