In martie ar putea fi finalizata legislatia asigurarilor private de sanatate
Proiectul normei care va stabili procedura si conditiile de autorizare ale prospectului de pensii private a fost publicat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Potrivit ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in zece zile urmeaza sa fie semnat si ordinul care reglementeaza asigurarile private de sanatate si ar putea intra in vigoare la inceputul lunii martie, dupa publicarea normelor in Monitorul Oficial.
Potrivit lui Nicolaescu, este vorba despre asigurari specializate si deductibile, atat din impozitul pe venit cat si cel pe profit. Ministrul a explicat faptul ca persoanele care vor incheia asigurari private de sanatate vor plati la impozitul de venit, mai putin cu 200 de euro, iar in cazul firmelor suma va fi deductibila din impozitul pe profit, a explicat Nicolaescu.
Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor a aprobat, anul trecut ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, suma de 200 euro, reprezentand valoarea primei pentru asigurari voluntare private de sanatate, sa fie anual deductibila la calculul impozitului pe venit, dar si pe profit. Ministrul a declarat atunci ca aproape cinci milioane de romani ar putea intra in sistemul asigurarilor private de sanatate, deoarece deductibilitatea va fi valabila pentru toti salariatii.
?
Proiectul normei se adreseaza administratorilor si participantilor la un fond de pensii private, impune termene si conditii privind solicitarea autorizarii si procedura de autorizare a prospectului, modificarea prospectului schemei de pensii private si avizarea acesteia.
Un prospect al schemei de pensii private va trebui sa contina date referitoare la datele despre administrator si structura actionariatului, politica de investitii a administratorului, conditiile de eligibilitate ale participantilor, modalitatea de aderare a participantilor la fondul de pensii private, comisioanele si taxele suportate de catre participanti din contributii si din activul fondului si modalitatea de transfer a participantilor.
Administratorul care intentioneaza sa administreze fonduri de pensii private va elabora si propune CSSPP un prospect al schemei de pensii private in vederea obtinerii autorizatiei.
Cererea de autorizare va fi depusa la sediul CSSPP odata cu cererea de autorizare ca administrator si va fi insotita de schema de pensii private, in baza careia se elaboreaza prospectul, proiectul contractului de administrare, prospectul schemei de pensii private, in forma in care va fi distribuit potentialilor participanti, proiectul contractului de depozitare si cel al contractului de societate civila. Continutul prospectului schemei de pensii private poate fi modificat numai cu avizul prealabil al CSSPP si numai in cazul in care acest lucru este impus de schimbarile legislative si de conditiile specifice ale pietei.
Actul normativ elaborat de catre CSSPP prevede obligativitatea afisarii prospectului modificat, la sediul administratorului, si a publicarii acestuia, atat pe pagina de web, cat si prin intermediul unui cotidian national. Proiectul de norma privind autorizarea prospectului schemei de pensii private a fost elaborat in baza Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (pilonul II).
?
?