MARTI – meniu delicios de post
Lansam o propunere care are lintea ca leguma principala ameniului. Lintea, din pacate prea putin folosita in alimentatie de romani, se spala bine si se pune la inmuiat de seara pana dimineata. Dimineata se spala in mai multe ape, indepartandu-se cat mai multe cojite.
Mic dejun: Pateu de linte
Ingrediente: 250 g linte galbena sau verde, 100 g ulei, 2 cepe, 1 morcov, 2 cartofi. 4-5 catei de usturoi, sare, cimbru, maghiran, 1 ligura pasta tomate.
Mod de preparare:
Lintea se spala bine si se pune la inmuiat de seara pana dimineata. Dimineata se spala in mai multe ape, indepartandu-se cat mai multe cojite. Apoi se pune la fiert, impreuna cu morcovul si cartofii, timp de 30 min. Ceapa se toaca marunt si se inabuse cu apa si ulei. Dupa ce lintea a fiert, se strcoara de apa si se? paseaza impreuna cu restul ingredientelor. Se pune la racit intr-un castron dupa care se orneaza si se pune la frigider.
Se serveste cu paine prajita. Nici un ceai din plante nu strica!
Felul I – Supa-crema de zarzavat Ingrediente: 2 cartofi, 2 morcovi, 1 telina mica, 1 praz, 2 rosii (sau suc de rosii), 2 cepe, 1 legatura de patrunjel, 1 ceasca de ulei, sare, piper. Mod de preparare:
-
Curatati si spalati zarzavaturile si le taiati marunt sau le dati pe zaratoarea mare.
-
Fierbeti ?zarzavaturile cu apa si ulei bine pana devin moi.
-
Pasati-le pana devin ca o crema.
-
Daca este prea consistenta, o subtiem cu putina apa, iar daca este prea subtire, se ingroasa cu 2 linguri fulgi de porumb, dizolvati in putina apa rece.
Felul II- Iahnie de fasole la cuptor
Ingrediente: 500 g fasole alba, 2 morcovi, 3 cepe potrivite, 1 ardei gras rosu, 3 catei de usturoi, 2 lingurite boia dulce de ardei, 3 linguri ulei, 1 lingura patrunjel tocat, sare, piper.
Mod de preparare:
-
Se alege? de impuritati, se spala si se pune intr-un vas cu apa calduta la inmuiat, de seara pana dimineata
-
A doua zi dimineata, se arunca apa de pe ea si se pune apa rece pana o acopera si se pune la fiert.
-
Intr-o alta oala, puneti apa ca sa fiarba.
-
Lasati fasolea sa dea mai multe clocote.
-
Aruncati apa de pe ea si puneti apa clocotita din vasul seperat.
-
Lasati sa fiarba 10 minute si din nou aruncati apa si puneti peste ea apa curata clocotita? din vasul cu apa.
ATENTIE!
Nu puneti apa rece peste fasolea putin fiarta pentru ca se intaresc boabele.
Se fierbe cel putin o ora (depinde de fasole cat este de prospata).
Separat se pregateste sosul: Intr-o cratita se pune ulei in care se adauga cepele taiate marunt, ardeiul taiat fasii, morcovii curatati taiati rondele fine sau dati pe razatoarea mare si se soteaza in ulei pana se inmoie bine. Adaugati putina apa si o foie de dafin. Apoi se adauga usturoiul zdrobit, boiaua, sare, piper. Se pune fasolea fiarta si scursa in cratita in care s-a facut sosul, si se da cratita la cuptor pentru 15 minute. La servit se adauga petrunjel verde taiat marunt.
Desert- Bomboane de post, cu visine
Ingrediente: visine din visinata ( cca. 50-60 buc.) 200 g. nuci macinate 200 g. zahar pudra 1 lingura cacao 1-2 albusuri 5 linguri zahar cristal
Modul de preparare
Visinele din visinata se lasa sa se scurga. Daca nu aveti, puteti folosi visine din compot. Se amesteca nucile macinate, zaharul pudra, cacao cu 1 sau 2 albusuri crude pentru a obtine o pasta mai groasa, omogena. Se imbraca visinele cu compozitia de mai sus si se formeaza bile nu prea mari. Pentu usurinta umeziti-va mainile cand formati bilutele. Apoi se dau prin zahar tos. Se lasa sa se usuce pana a 2-a zi.
Varianta II
Se pun 15 linguri de zahar si doua cani de apa pe foc pana se topeste zaharul si da in clocot. Dupa care se adauga un pachet de margarina si ?2-3 linguri de cacao. Se amesteca pana se topeste margarina. Se ia de pe foc si se adauga 500g de biscuiti sfarmati, nuca (optional) si esenta de rom.
Se amesteca bine, dupa care se ia cate putin in mana, se fac cocoloase cu mana umezita, apoi le tavaliti prin nuca de cocos.