Obiceiuri de martisor

Obiceiuri de martisor

0 283

Sarbatorirea inceputului lunii Martie are legatura directa cu Anul Nou Agrar. Martisor este denumirea populara a lunii Martie, luna echinoctiului de primavara, dedicata zeului si planetei Marte.


In trecut, in satele Romaniei, parintii daruiau copiilor si tinerilor un snur din lana alba si rosie. Aceasta „funie” simboliza zilele saptamanii si lunile anului, rasucite intr-un snur bicolor. Cele 2 culori opuse simbolizau cele 2 anotimpuri, iarna si vara. Acest snur era purtat de cel care il primea legat la incheietura mainii. Cu timpul, de snur a fost atarnata o moneda de argint sau aur, metale pretioase care se credea ca sunt aducatoare de sanatate. Astfel, Martisorul era purtat pana dupa Pasti, cand ori se atarna de crengile inflorite ale unui copac, ori se pastra precum o amuleta. Acest obicei rural din secolul XIX a fost preluat de familiile instarite de la oras, parintii daruind copiilor mici obiecte decorative pretioase, legate cu o ata bicolora.



Martisorul aduce noroc


Scopul punerii sau legarii martisorului este de a avea noroc in decursul anului, sa fie sanatosi si curati ca argintul cu venirea primaverii si peste vara sa nu-i apuce si scuture frigurile. Punerea martisorului se face de regula in zorii zilei, pana nu rasare soarele.


Cu apa din neaua de 1 Martie se spala fetele peste tot anul pentru a fi frumoase si dragastoase. In ziua de 1 Martie se leaga la fiecare pom roditor fir rosu, ca sa faca poame multe. La luna plina se scoate banutul de la gat si se cumpara cu el cas dulce si vin rosu pentru ca fetele sa aiba culoarea casului si sa fie rumene ca vinul. Se spune ca daca de 1 Martisor e vreme frumoasa atunci vom avea o primavara luminoasa.


?


Martisorul de azi


Cu timpul, Martisorul si-a pierdut insemnatatea de amuleta purtatoare de noroc si sanatate, devenind mai mult un simbol al venirii primaverii. In prezent, in preajma zilelor de inceput a lunii Martie, se pot cumpara nenumarate sortimente de martisoare, de la mici bijuterii pana la jucarii, toate avand nelipsitul snur in alb si rosu.


Oamenii ofera de 1 Martie martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru doamne si domnisoare.


Daca vreti sa faceti o bucurie cand daruiti un martisor, alegeti-l in asa fel incat sa insemne ceva. E nevoie doar de interes si imaginatie din partea noastra.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.