Eclipsa totala de Luna

Eclipsa totala de Luna

0 286

In noaptea de 3/4 martie 2007 va avea loc o eclipsa totala de Luna care se va putea observa in intregime din Romania, daca vremea va permite acest lucru. Este prima eclipsa totala de Luna dupa mai bine de 2 ani de pauza, ultima eclipsa de acest fel avand loc pe 28 octombrie 2004. Ultima eclipsa de Luna ce s-a observat din Romania a fost eclipsa partiala din 7 septembrie 2006. Eclipsa de Luna din 3 martie este o eclipsa lunga: durata fazei totale va fi de 1 ora si 13 minute.


Eclipsa face parte din seria Saros 123, fiind a 52-a eclipsa din cele 73 ale seriei. Eclipsa din 3 martie 2007 este a 22-a eclipsa totala a seriei iar dupa aceasta eclipsa vor mai avea loc doar 3 eclipse totale de Luna in seria Saros 123. Urmeaza 8 eclipse partiale, 10 eclipse prin penumbra, ultima avand loc pe 19 august 2385 si astfel seria Saros 123 ia sfarsit.


In noaptea de 3/4 martie 2007 Luna se va afla in constelatia Leo avand un diametru aparent de 30′. In seara zilei de 3 martie Luna va rasari pe teritoriul Romaniei in jurul orei 17.45 (ora oficiala de iarna). Eclipsa va incepe sa devina vizibila in jurul orei 22.45 cand Luna se va afla destul de mult in penumbra Pamantului. Totusi pentru observarea penumbrei terestre pe discul lunar e nevoie de un cer bun si o oarecare experienta in domeniu


?


Un fenomen astronomic spectaculos


Chiar daca nu sunt la fel de spectaculoase, eclipsele de Luna sunt cel putin la fel de fascinate ca cele de Soare, mai ales atunci cand are loc disparitia totala a discului lunar, iar fenomenul se desfasoara noaptea, asigurand o vizibilitate optima.


Mecanismul de producere a eclipselor de Luna este unul destul de simplu si se explica prin faptul ca Pamantul, fiind un corp opac, fara lumina proprie (este luminat de Soare), proiecteaza in urma sa un con de umbra, precum si unul de penumbra. Luna, la randul sau, neavand lumina proprie, de fiecare data cand patrunde in umbra Pamantului, nu mai este luminata. Dupa modul cum Luna intersecteaza, partial sau total, fie conul de umbra, fie doar pe cel de penumbra al Pamantului, va avea loc o eclipsa de Luna, totala, respectiv partiala.


O eclipsa de Luna se produce doar atunci cand sunt indeplinite simultan doua conditii: Luna sa se afle in faza de Luna Plina (deci sa se afle in opozitie cu Soarele), iar pozitia sa pe orbita este situata in preajma liniei de intersectie a planului orbitei sale cu cel al orbitei Pamantului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.