Câteva dealii despre ingineria genetica bazata pe tehnologia ARN

Câteva dealii despre ingineria genetica bazata pe tehnologia ARN

1 243


Ingineria genomului nu e nouă. Se dezvoltă încă din anii ’70. S-au inventat tehnologii de secvenţiere a ADN-ului de copiere a ADN-ului şi chiar de manipulare a ADN-ului.
Erau tehnologii promiţătoare, dar problema era legată fie de ineficienţa lor, fie de dificultatea de a le folosi, așa încât majoritatea cercetătorilor nu le-au implementat în laboratoare sau, cel puţin, nu pentru multe aplicaţii clinice. Oportunitatea utilizării unei tehnologii de tipul CRISPR este tentantă, datorită relativei sale uşurinţe.
Tehnologiile mai vechi de inginerie a genomului pot fi comparate cu necesitatea de a-ţi reconstrui computerul de fiecare dată când instalezi o nouă aplicaţie software, în timp ce tehnologia CRISPR e un fel de soft al genomului, îl putem programa uşor, folosind aceste mici segmente de ARN.
Indivizii umani modificaţi genetic nu sunt încă o realitate, dar nu mai sunt nici de domeniul science fiction.
Animalele şi plantele modificate genetic există deja.

Ce este ARN mesager? ARN Mesager își are originea în primele forme de  viață. June 4, 2021

Acest lucru reclamă o responsabilitate imensă din partea noastră a tuturor, de a analiza atent atât consecinţele nedorite cât şi implicaţiile intenţionate ale unei descoperiri ştiinţifice majore.
https://www.ted.com/…/jennifer_doudna_how…/transcript…
preluare: facebook, după Jennifer Doudna, TEDGloba,London

Nota
CRISPR (în engleză clustered regularly interspaced short palindromic repeats, în română grupuri de repetări scurte palindromice interspațiate sistematic) este o familie de secvențe de ADN găsite în genomul organismelor procariote, cum ar fi din bacteriile și archaea.[1] Secvențele conțin fragmente din ADN-ul virusului care a atacat bacteria. Încorporând aceste fragmente „furate” de ADN în propriul ei ADN, bacteria reușește să se apere eficient de noi atacuri ale virusurilor similari. Prin urmare, aceste secvențe joacă un rol cheie în sistemul de apărare antiviral al procariotelor.
Sursa: wikipedia.org

COMENTARII

  1. Ce „articol” mai este și ăsta? Chiar nu aveți ce scrie?

    Închideți „coșmelia” în cazul ăsta…..

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.