Noul Cod Penal a fost lansat in dezbatere publica
Aflat in faza de proiect de mai bine de un an, noul Cod Penal a fost lansat in sfarsit in dezbatere publica de ministrul Justitiei, Monica Macovei. Proiectul va putea fi vazut pe site-ul institutiei si oricine isi poate exprima parerea cu privire la modificarile propuse.
Monica Macovei a declarat ca noul Cod Penal este adaptat normelor din legislatia europeana, la elaborarea sa fiind studiate in special Codul Penal din Italia si Germania.
Printre noile prevederi ale Codului Penal se numara si sistemul de cumul a pedepselor, atat in cazul amenzilor, cat si al pedepselor cu inchisoarea (este vorba de o pedeapsa diversificata, putand fi aplicata o pedeapsa mai mica cu inchisoarea si una cu amenda), renuntarea la pedepse pentru minori care trebuie sa raspunda penal si introducerea unui sistem de opt criterii generale pentru a se stabili pedeapsa. In cazul comiterii de mai multe infractiuni sau de recidiva, sunt prevazute pedepse mult mai severe.
Potrivit noului Cod Penal, dreptul de a vota al unui detinut va fi hotarat de judecator. De asemenea, judecatorul va dispune si asupra mai multor drepturi pe care le va avea o persoana, in momentul eliberarii din penitenciar. In plus, creste numarul infractiunilor care sunt pedepsite prin amenda sau munca in folosul comunitatii. De asemenea, in cazul infractorilor minori, se va opta pentru reeducare in centre amenajate special cu ajutorul programelor PHARE.
Insulta si calomnia nu au fost introduse in proiectul legislativ, desi pe 18 ianuarie 2007 Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala dezincriminarea insultei si calomniei.
In schimb, la capitolul infractiuni vor fi introduce deturnarea licitatiilor publice, obstructionarea justitiei, camata, abuzul de incredere prin fraudarea creditorilor, inselaciunea privind asigurarile, exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile, influentarea declaratiilor, sfidarea instantei de judecata si exploatarea cersetoriei.
?
Ministrul Justitiei a spus ca, in prezent, se lucreaza si la proiectul Codului de Procedura Penala, aratand ca este ideal ca cele doua sa intre in vigoare impreuna. In cazul in care cele doua acte normative vor intra in vigoare separat, va trebui sa se tina cont de fiecare modificare facuta atat la Codul Penal, cat si la cel de Procedura Penala.
?