Ziua internationala a femeii

Ziua internationala a femeii

0 253

In anul 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. O sarbatoare a femeilor, recunoscuta international, dar fara a se preciza o zi anume, a fost hotarata inca din 1910, de Internationala Socialista reunita la Copenhaga. Urmatorul pas in instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, in 1975, de catre ONU, a Anului International al Femeilor si declararea perioadei 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru conditia femeii.


?


Originea Zilei Mamei”


“8 martie” este una din cele mai importante sarbatori, fiind celebrata mama si femeia, in perioada in care intreaga natura renaste. Aceasta sarbatoare a primaverii se presupune a isi avea originile in festivalul dedicat zeitei Cybele, mama zeilor Rhea. Cybele era in mitologia greaca zeita pamantului, sotia lui Cronos si mama tuturor zeilor si zeitelor ce traiau pe muntele Olimp. Sarbatoarea purta numele de Hilaria si tinea trei zile, de pe data de 15 martie pana pe 18 martie.


In Anglia, in secolul 16, se celebra o alta sarbatoare asemanatoare, „Sambata Mamelor”, in a patra zi a postului Pastelui. Sarbatoarea avea o insemnatate speciala, deoarece in aceasta zi toti oamenii saraci ce lucrau ca servitori departe de casa, aveau dreptul sa isi viziteze familia. O data cu crestinizarea, sarbatorile pagane in cinstea zeitei Cybele au fost inlocuite cu cele care o celebrau pe Maria, mama lui Iisus.


In timp, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura „Ziua Mamei”.


In Statele Unite ale Americii, sarbatoarea dedicata mamei, a fost pentru prima data propusa, in anul 1872, de catre Julia Ward Howe.


In prezent, de 8 martie, toate femeile primesc cadouri si flori de la iubiti, soti sau copii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.