Primul „pui” industrial si-a gasit „mama”!
Priimul „pui” viabil al industriei brasovene a fost, in sfarsit, privatizat. Este vorba de Nitrofertiliser, unul dintre „puii” societatii Nitramonia Fagaras, specializat in fabricarea ingrasamintelor chimice, care si-a gasit recent un patron (in afara statului, pana acum AVAS), in persoana lui Ioan Nicolae, prin Donau Chem.
Licitatia pentru vanzarea societatii Nitrofertilizer avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.
Trei companii au cumparat caietul de sarcini. Insa, doar una a depus garantia de participare la licitatie – Donau Chem, controlata de Ioan Nicolae, patronul InterAgro. La licitatia publica cu strigare Ioan Nicolae si-a adjudecat societatea Nitrofertiliser achitand pretul de pornire de 34 de milioane de lei, adica 10 milioane de euro. Potrivit lui Nicolae, Donau Chem doreste sa formeze un holding din care sa faca parte Viromet
Aceasta reprezinta o premiera pentru industria brasoveana si chiar romaneasca, fiind prima fabrica vanduta ca flux viabil si nu ca pachet de actiuni, ceea ce ar trebui sa se intample si cu alte trei din cele cinci societati de pe platforma. Vanzarea Nitrofertiliser va atrage dupa sine si vanzarea Nitrocontrol – ce se ocupa de epurarea apelor reziduale de la Nitrofertilizer, si a Nitroservice – furnizorul de gaz metan si electricitate al intregii platforme, si chiar si a Nitrotrans – societatea care asigura transportul rutier si pe calea ferata uzinala, avand in vedere ca fabrica de ingrasaminte si produse azotoase nu poate functiona fara acestea.
Explozivii, pe actiuni
Nitroexplosives, una dintre cele mai importante societati de pe platforma, ce are ca obiect de activitate fabricarea explozivilor, este singura ce va fi privatizata prin vanzarea de actiuni. Pe platforma Nitramonia Fagaras mai lucreaza in total 550 de persoane, ale caror salarii intarzie de cateva luni, in unele situatii, chiar si de sase luni, ultimii bani fiind incasatiin „rate”. Potrivit AVAS, anuntul de privatizare a societatii Nitroexplosives va fi publicat in aceasta luna.
Insa, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, spune ca privatizarea se va face doar dupa vanzarea activelor de la celelalte patru societati de pe platforma Nitramonia, pentru a se mentine productia. „Privatizarea Nitroexplosives trebuie sa se faca dupa vanzarea activelor de la cele patru societati pentru a fi asigurata functionarea societatii”, a explicat Atanasiu.
Amanarea insolventei
Societatile de pe platforma Nitramonia fac parte din lista celor 28. Societati, care apartin portofoliului AVAS, pentru care Guvernul a decis amanarea insolventei. AVAS a initiat proiectul de lege, considera ca aceasta este singura varianta pentru vanzarea unor active, continuarea productiei si acordarea de plati compensatorii salariatilor disponibilizati. Intre timp, Distrigaz a pus in aplicare somatia de debransare a platformei Nitramonia, ceea ce pune in pericol instalatia de amoniac si depozitul de nitroglicerina, ce au nevoie de anumite temperaturi pentru a nu exista riscuri de explozie sau poluare.
Relansarea privatizarii
In vara anului trecut, negocierile cu firma ungara Nitrogenmuvek au esuat, iar AVAS a decis o privatizare a platformei pe doua centre de profit, Nitroexplosives si Nitrofertilizer, fabricarea ingrasamintelor si produselor azotoase. Acum, strategia s-a schimbat, recurgandu-se la privatizarea combinata, pe active si pe actiuni. La AVAS au fost depuse scrisori de intentie de catre InterAgro (Bucuresti), Refract Prod (Fagaras), Imet Handelsgesellschaft (
M. Ola