Reguli noi pentru inchirierea locuintelor

Reguli noi pentru inchirierea locuintelor

0 243

Contractele de inchirere a locuintelor vor fi incheiate doar pe o perioada de cinci ani, iar acordurile vor putea fi reziliate doar in anumite situatii, precum neplata chiriei pe trei luni consecutiv sau degradarea imobilului, potrivit unui proiect de lege elaborat de MTCT. Contractele vor putea fi prelungite, cu acordul partilor, pentru o noua perioada de cinci ani.


„Cand un motiv bine determinat justifica unui proprietar persoana fizica sa preia locuinta pentru ratiuni profesionale sau familiale contractul poate fi incheiat si pe o perioada mai scurta. Prin contract se vor mentiona ratiunile evenimentelor respective”, se arata in proiectul de lege pentru reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi, elaborat de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).


Proiectul prevede, totodata, ca acordul va putea fi reziliat, la cererea proprietarului, in cazul in care locatarul nu a achitat chiria trei luni consecutiv sau daca a deteriorat locuinta sau cladirea in care se afla unitatea locativa, instalatiile sau alte bunuri aferente. De asemenea, rezilierea va fi posibila daca chiriasii au un comportament „care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei”, precum si la cererea asociatiei de proprietari, in cazul neplatii intretinerii pe o perioada de trei luni, conform proiectului de lege aflat in dezbatere publica. Evacuarea chiriasilor va putea fi realizata doar in baza unei hotarari judecatoresti irevocabile.


Proiectul se refera la toate locuintele din Romania, nu doar la cele de stat.


Conform proiectului de lege, la inchirierea catre mai multe persoane, contractul nu va putea sa contina clauze care sa prevada responsabilitati colective pentru degradarea unui bun comun al cladirii. De asemenea, proprietarul nu va avea dreptul sa ii impuna chiriasului o anumita firma de asigurari, la care acesta sa incheie o asigurare de daune.


Contractul va putea fi reziliat numai atunci cand locatarul nu plateste chiria, nu depune garantia convenita a face parte din contract, sau nu asigura imobilul contra daunelor, iar proprietarul nu va putea sa invoce alte motive pentru a anula intelegerea.


Chiriasul nu are dreptul sa subinchirieze locuinta pentru o suma mai mare decat cea platita de el proprietarului, exceptie facand camerele mobilate de chirias.


La cererea chiriasului, contractele de inchiriere a locuintelor retrocedate fostilor proprietari vor fi prelungite pe cinci ani de la data cand acestia intra in posesie pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile, in aceleasi conditii ale intelegerii, fiind permisa numai schimbarea nivelului chiriei.


Proprietarul are dreptul sa ceara mutarea chiriasului, dar cu obligatia de a-i pune la dispozitie o alta locuinta in aceeasi localitate, sau intr-o alta localitate cu acordul acestuia.


Nivelul chiriei va fi fixat liber intre cele doua parti, dar avandu-se in vedere gradul de confort si de dotare, pentru locuintele noi sau recent modernizate, respectiv chiriile practicate in zona pentru locuintele vechi, dar care fac obiectul primei inchirieri.


Autoritatile locale vor stabili niveluri de referinta ale chiriilor pe localitate, sector si cartier.


Proiectul mai prevede ca firmele care vor colabora cu autoritatile la constructia de locuinte sociale in regim de inchiriere vor fi scutite de la plata impozitului pe profitul realizat din chirii si, dupa caz, a taxelor si impozitelor pentru teren si cladire, iar chiria pentru persoanele cu venituri reduse va fi subventionata.


Proiectul este supus dezbaterii publice si va fi studiat de o companie internationala de consultanta, care va fi stabilita printr-o licitatie organizata de MTCT, si va audita intregul sistem legislativ romanesc cu privire la locuinte.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.