Expozitii la Muzeul de Etnografie Brasov
Muzeul de Etnografie din Brasov este consacrat etnologiei regionale din sud-estul Transilvaniei si are un patrimoniu valoros de peste 10.000 de piese, reprezentand civilizatia comunitatilor rurale din zonele Bran, Rupea, Tara Oltului si Tara Barsei. Muzeul detine piese din Scheii Brasovului si Tara Barsei care au fost? donate de unii colectionari sasi. Prima colectie muzeala a fost realizata in anul 1908.
Pavilionul central
Muzeul poate fi vizitat de turisti in fiecare zi din saptamana, cu exceptia zilei de luni, si are o structura administrativa care functioneaza in trei localitati: Brasov, Sacele si Rupea.
In pavilionul central din Brasov este organizata o ampla expozitie permanenta, care cuprinde piese din mai multe zone etnografice: unelte, tehnologii, mobilier vechi rural, icoane pe sticla, ceramica decorativa, o farmacie veche, panzeturi si postavuri, broderii sasesti, blanuri si cojoace, piese ale argintarilor brasoveni, mobilier de zestre, mobilier pictat si multe alte piese care reprezinta portul de sarbatoare si ceremonii.
Muzeul Civilizatiei Medievale
Turistii interesati de zonele medievale au posibilitatea sa viziteze la Brasov Muzeul Civilizatiei Medievale, pus in evidenta intr-un important monument istoric reprezentativ pentru arhitectura urbana transilvaneana din sec. XVI-XVIII.
Ligia Fulga, directorul Muzeului de Etnografie Brasov, a declarat: „Se urmareste intr-o formula contextuala de ilustrare sugestiva, reconstituirea vietii urbane a Brasovului, a structurilor sale cotidiene prin amenajarea vechii farmacii a orasului, a unui han de Brasov, pravalii de mestesugari, postavari, blanari si cojocari, un interior urban specific patriciatului sasesc”.
Expozitii
– Expozitie permanenta: „Patrimoniul textil”
– Expozitii temporare: „Civilizatia painii. Practici si ritualuri din sudul Transilvaniei”. Participarea brasovenilor la manifestarile Astrei – sfarsitul sec. XIX – inceputul sec. XX.
Expozitiile sunt insotite de filme documentare.
Program: marti-duminica – 10.00-18.00 (luni inchis)
La Sacele si Rupea functioneaza cele doua filiale ale muzeului brasovean, muzee cu caracter local, concepute monografic, care si-au propus sa ilustreze cu precadere viata pastorala specifica sacelenilor cat si mestesuguri ca olaritul, pictarea mobilierului taranesc renumite in zona Rupea.
Contact
Muzeul de Etnografie
Brasov, B-dul Eroilor nr. 21 A
Telefon +40 (0)68 143 990; +40 (0)68 143 497
Fax +40 (0)68 152252
e-mail etnobv@deltanet.ro
web: www.etnobrasov.ro