Criza fara precedent in relatiile cu Moldova?
Conform ?declaratiilor ce vin de Chisinau, se pare ca se poate vorbi de o criza in Relatiile Romaniei cu Moldova. La nivelul Parlamentului, s-a trecut la o analiza a acuzatiilor lansate de la Chisinau.
Astfel Comisiile de politica externa din Camera Deputatilor si Senat au discutat marti despre acuzatiile grave lansate saptamana trecuta de Republica Moldova, la adresa Romaniei. Printre invitatii la discutii s-au numarat exministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Justitiei, Monica Macovei, si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
Va reamintim ca saptamana trecuta, premierul moldovean Vasile Tarlev si presedintele Vladimir Voronin au lansat acuzatii destul de grave la adresa Romaniei.
Presedintele Voronin s-a plans ca moldovenilor li se acorda in mod fortat cetatenia romana (in realitate sunt solicitari de nivelul a sutelor de mii) si ca in toti cei 15 ani de la data declararii independentei, Chisinaului i s-au impus standardele romanesti.
Premierul Vasile Tarlev a afirmat ca, prin politica de acordare a vizelor, Romania ameninta statalitatea si securitatea Republicii Moldova.
O culme a declaratiilor s-a constituit in solicitarea implicarii comunitatii internationale in a influenta Guvernul roman, pentru ca acesta sa nu se mai amestece in treburile Chisinaului.
Iata cateva opinii din partea participantilor:
Mircea Geoana, presedintele Comisiei pentru politica externa a Senatului, apreciaza ca aceasta situatie este una fara precedent: “Fara indoiala ca si Chisinaul are in acest moment o incercare de a resuscita, a scoate de la naftalina teze staliniste cu privire la teoria poporului moldovean, dar este clar ca si Bucurestiul a provocat Chisinaul, in special cu acest anunt de acordare a unui milion de cetatenii romanesti pentru un milion de cetateni ai Republicii Moldova. In mod firesc, Chisinaul a replicat si a reactionat la un astfel de subiect”.
Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor, a subliniat si el ca numarul masiv de cereri de cetatenie este cauzat de conditiile economice din Republica Moldova.
Razvan Rusu, reprezentantul Ministerului de Externe, a afirmat ca Romania va continua sa sprijine eforturile de integrare europeana ale Republicii Moldova, chiar daca premierul si presedintele acestui stat declarasera ca nu au nevoie de Romania ca avocat pentru integrarea europeana.
Din discutii, ca o concluzie, se pare ca Moldova se afla in centrul unui joc geopolitic de influenta intre Rusia si Occident, motiv pentru care Romania ar trebui sa-si coordoneze politicile din aceasta regiune cu cele ale Uniunii Europene.
Este de retinut faptul ca oficialii de la Chisinau mentin blocajul dispus in problema deschiderii de noi consulate romanesti pe teritoriul Moldovei.
Horia D.R.