AYURVEDA (I)

AYURVEDA (I)

0 277

Ayurveda este cea mai veche stiinta de vindecare a omului. Este invatatura indiana despre vindecarea trupului, a sufletului si a spiritului.


Dacii aveau si ei aceeasi conceptie, dar, din pacate, stiinta lor s-a pierdut.


Ayurveda este invatatura despre echilibrul care trebuie sa existe intre trup, suflet, spirit si lumea inconjuratoare.


Numai un individ care se afla in armonie cu sine, ale carui trup, suflet, spirit si univers extern coexista deplin, este un om sanatos si multumit de ceea ce face, norocos in profesiune si dragoste, traind in pace cu ceilalti.


Ayurveda recunoaste corpul drept o parte a continuitatii din natura. Din aceasta perspectiva, corpul omenesc este un camp dinamic de energie. El participa constant la schimburi cu campul de energie mai mare care il inconjoara si care cuprinde restul universului. Cel mai impresionant lucru este faptul ca in urma acestui schimb continuu, corpul se reinnoieste si este inlocuit in fiecare moment al vietii.


Inteleptii vindecatori din India au alcatuit un program care se bazeaza pe patru trepte:



  1. Exercitii fizice si respiratorii – care intaresc trupul si aduc pace spirituala.
  2. Regimul alimentar Ayurveda – o alimentatie care are drept scop atingerea formei maxime si evitarea stresului.
  3. Purificarea – care elibereaza corpul de otravuri.
  4. Meditatia – menita sa stimuleze activitatea spirituala si sa declanseze potentialul creator.

Ayurveda imparte oamenii in functie de dominanta a trei forte interioare:



  1. Vata – principiul miscarii – pentru a putea respira, pentru a putea trimite si primi impulsuri nervoase de la creier.
  2. Pitta – principiul metabolic- pentru a prelucra alimentele, aerul si apa din intregul sistem si de a facilita functionarea intelectuala adecvata.
  3. Kapha – principiul contractarii – pentru a tine celulele impreuna si a forma muschii, grasimea, oasele si tendoanele.

Pentru ca trupul nostru poate fi comparat cu o soba: el are nevoie de combustibil (forta = kapha), de oxigen (aer = Vata) si de foc (energie = Pitta). Pentru ca trupul si spiritul sa actioneze armonic, aceste trei forte trebuie sa fie egale. Daca fortele interne nu se afla una fata de cealalta in echilibru, se ajunge la comenzi gresite in organism, si la dereglari de balanta. Omul devine bolnav.


Modul in care se manifesta sentimentele este, de asemenea, foarte important:


tipul Vata inclina spre nervozitate, teama si griji exagerate;


tipul Pitta au tendinta sa se infierbante, sunt irascibile.


tipul Kapha este gelos si posesiv in dragoste.


Cei care au asemenea manifestari sunt considerati violenti, pentru ca nu-si pot stapani sentimentele. Aceste emotii negative, ca gelozia, furia, banuiala, sunt boli ale psihicului, caci sanatate psihica inseamna calm, liniste si stabilitate sufleteasca. Calea pentru a atinge aceste insusiri nu este grea deloc si ea se numeste meditatie. (urmeaza)


Dieta Ayurveda


Un factor deosebit de important in tratamentul Ayurveda este alimentatia. De fapt, hrana este un medicament pentru om. Dar exact ca si medicamentele, ea trebuie aleasa si dozata cu multa atentie. Exista reguli precise pentru cele trei tipuri ayurvedice, pentru a preveni imbolnavirile si pentru a spori vitalitatea.


A. Slabiti mancand


Retetele Ayurveda sunt calculate pentru 1000 de calorii pe zi.


Ele sunt compuse din fructe, legume si mirodenii. Dar, daca doriti, puteti manca mai mult din fiecare fel de mancare, fiindca tot veti slabi; retetele sunt astfel combinate si aromate, incat asigura o crestere rapida a metabolismului si, prin urmare, slabirea.


O regula, totusi, exista: nu mancati decat la distanta de 4 ore fata de masa precedenta, astfel ca digestia sa se efectueze pe deplin.


B. Un elixir al vietii facut din unt: „Ghee”


Ghee (se pronunta gie) seamana cu ceea ce noi intelegem prin unt topit. In bucataria ayurvedica trece drept elixir al vietii si mijloc de intinerire, pentru ca este usor digerabil si sprijina preluarea substantelor hranitoare in organism. Incalzit, se bea ca atare, pentru a produce dezintoxicari (2 linguri de supa). In mod obisnuit, se foloseste la gatit si prajit. „Ghee” poate fi preparat de orice gospodina in modul urmator: topiti o bucata de unt nesarat si lasati-o sa pritoceasca (fierbere lenta) vreme de 15 minute. Cat mai este inca lichid si fierbinte, strecurati-l printr-un tifon intr-un vas de ceramica ori de sticla. El reprezinta o grasime pura.


C. La pranz mancati mancare calda


In cadrul acestei diete, micul dejun trebuie sa fie frugal, pentru a nu ingreuna fortele digestive, lente inca la acest ceas de zi. Ele devin active abia la pranz. Dupa cina, pe care trebuie sa o luati la ora 18, si mai ales inainte de a va culca, nu trebuie sa mai mancati nimic, pentru ca noaptea digestia este foarte grea. Toate pranzurile trebuie sa fie calde, pentru o mai buna digestie. Fiecare pranz trebuie sa fie pregatit proaspat, din ingrediente neconservate, fara mancaruri gatite din ajun.


D. Elixirul pentru slabit – apa fierbinte


Doi litri de lichid pe zi sunt obligatoriu de baut, indiferent ca e vorba de apa de la chiuveta, apa minerala fara acid carbonic ori ceai de plante cu o felie de lamaie. Lichidele trebuie sa aiba temperatura camerei, in nici un caz sa nu fie reci, pentru ca blocheaza digestia. Apa fierbinte actioneaza ca un medicament. Cel mai bine ar fi sa umpleti un termos cu apa clocotita si sa beti din ea intre 6 si 8 pahare pe zi, cat de fierbinte puteti. Asta regularizeaza metabolismul, elimina otravurile si, mai ales, dizolva kilogramele.


E. Alimente care nu trebuie sa va lipseasca din casa


Unt, ardei rosii, galbeni si verzi, rosii, praz, mere, morcovi, pere, spanac, ridichi, sparanghel, patrunjel, marar, iaurt, ceapa, usturoi.


F. Mirodenii care nu trebuie sa va lipseasca din casa


Piper, paprica, anason, chimen, rozmarin, maghiran, menta, salvie, scortisoara, cuisoare, enibahar.


G. Fainoase obligatorii


Paine graham ori de secara, fulgi de porumb, malai, linte.


In plus: fructe uscate (prune, caise, mere), ulei de floarea-soarelui, ulei de masline.(urmeaza in zilele urmatoare descrierea tipurilor)


�


�

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.