Blagovestenia – Ziua Cucului
Dupa Martisor, Babe si Mosi vine si echinoctiul de primavara, cand ziua si noaptea devin egale. In unele zone, echinoctiul are si denumirea populara de Tir Inainte – Tir Inapoi si este prilej pentru o serie de ritualuri, mai ales de fertilitate.
In unele sate, fetele pun griu la incoltit in blide, invocind ploile si fertilitatea. Daca boabele vor incolti si vor lasa sa iasa spre lumina firisoarele de griu verde, holdele vor fi bogate.In ciuda zapezii mieilor, iarna s-a dus, iar primavara s-a instalat inclusiv din punct de vedere astronomic. Asadar, se reia un intreg ciclu de viata, al carui punct de referinta este de sarbatoarea Bunei Vestiri (25 martie).
Credinte populare
Ca mai toate sarbatorile ce deschid anul, si in aceasta zi se pot face previziuni meteorologice. Este o alta zi a pasarilor nu atat a sosirii lor, ci mai degraba a ofrandei ce trebuie adusa lor pentru a nu afecta recoltele. Trecerea catre vara este anuntata de Ziua Cucului, cand se dezleaga limba tuturor pasarilor pentru a canta, dar mai ales a cucului. Buna Vestire sau Blagovestenia este ziua cind Biserica crestina praznuieste vestea adusa Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavril ca-l va naste pe Fiul lui Dumnezeu. In popor, sarbatoarea este dedicata fertilitatii si multe traditii sint legate de Blagovestenie, cand se spune ca invie musca si incepe a creste iarba, caci tot pamintul e blagoslovit.
Obiceiuri si traditii
De Buna Vestire se poate ara, dar nu si semana, caci pasarile vor manca boabele ce urmeaza a ajunge sub brazda. De Blagovestenie sosesc randunele si cucul incepe sa cante. Cucul canta mereu pana la Sanziene sau San Petru, cand se pune ca mananca orz si se ineaca. Nemaiputand canta, se transforma in uliu si asa ramine pana anul viitor, cand isi recapata glasul de Blagovestenie. La sate, de Buna Vestire se face un foc in curte, in fata usii, si linga el sunt puse paine, sare si o cofa cu apa, ca sa se incalzeasca ingerii, sa manince si sa bea apa. Piinea si sarea sunt apoi date de pomana. Stuparii obisnuiesc sa dea drumul albinelor printr-o potcoava, ca sa fie tari ca fierul. si frunza verde, atunci anul va fi cu belsug.
Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In
Noaptea focurilor
In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.