AYURVEDA (II)
1.Tipul Vata. Vata este un cuvant indian care defineste spatiul si aerul; el inseamna si rece, repede, aspru, mobil, usor, dar si sensibil. Vata comanda toate resorturile miscarii din organismul uman, reglementeaza activitatea musculaturii, a organelor interne, circulatia sangelui, respiratia si activitatile spirituale.
In starea de armonie, fiintele Vata au o infatisare mignona foarte atractiva, gingasa si rafinata.
Tipul Vata cuprinde oameni care se caracterizeaza prin?:
·??????? un corp delicat si subtire o constitutie trupeasca usoara, adesea sub greutatea normala
·??????? rapiditate in miscare
·??????? senzatie de foame si digestie neregulata
·??????? un somn usor, cu intreruperi, tendinta spre insomnie
·??????? tenul uscat,
·??????? aversiune fata de vreme rece si vant
·??????? entuziasm, vivacitate, imaginatie
·??????? inclinata spre ingrijorare
·??????? oboseste usor, tendinta de a se surmenaj
·??????? excitabilitate, dispozitie schimbatoare
·??????? intelege rapid lucrurile noi, dar le uita repede
·??????? plini de ideii
·??????? sufera de constipatie si au o digestie dificila.
Daca apartineti acestui tip, acordati trupului dumneavoastra mai multa liniste. Ce trebuie sa faceti??
1.????? Culcati-va inainte de ora 22.
2.????? Practicati cat mai des exercitii de relaxare
3.????? Respectati progranul de masa , nu sariti peste mese
4.????? Beti mult ceai de ghimbir
5.????? Nu beti cafea, ceai negru sau alcool
6.????? De doua ori pe saptamana faceti plaja, chiar si toamna ori iarna, undeva la marginea orasului sau chiar pe balcon.
Rezultatul respectarii acestor indicatii este ca veti avea un somn bun, o piele mult mai frumoasa, o mare rezerva de energie, chiar si in dragoste. (urmeaza)
Dieta pentru Vata
Principala problema este digestia neregulata, care predispune la constipatie. Persoanele acestui ?tip sunt permanent in miscare si foarte agitate?;
·??????? Au tendinta de a mananca repede si, de aceea, sufera de balonari si aerofagie.
·??????? Incearca sa stai jos cand mananci, sa mesteci bine si sa alegi alimente care iti ajuta digestia (de exemplu: paine integrala). Ideal ar fi sa mananci de trei-patru ori pe zi, la momente fixe, lasand o distanta de trei-patru ore intre mesele principale si gustari.
·??????? Micul dejun este foarte important pentru tine, nu trebuie sa „sari” niciodata peste el. Seara, ai nevoie doar de un ceai de plante sau un lapte cald, pentru a putea adormi repede. Evita ceaiul negru sau cafeaua, precum si berea, pentru ca sunt stimulente prea puternice pentru organismul tau. Fereste-te de bauturile carbogazoase pentru ca te baloneaza.Incearca sa te odihnesti putin dupa fiecare masa, pentru ca stomacul sa digere cat mai bine mancarea.
Alimente si bauturi recomandate: paine integrala, paine graham, fulgi de ovaz si de secara, orez nedecorticat, seminte de dovleac si de floarea soarelui, branza de vaci, lapte, oua, carne alba (pui si peste), fructe proaspete zemoase (pepene galben, capsuni, piersici, pere, struguri etc.) ceaiuri neindulcite de plante, cafea decofeinizata.
Alimente si bauturi care trebuie evitate: fasolea alba uscata, mazarea, ceapa, praz, ardei iute, carnea de porc, sucurile acidulate, sifonul, cafeaua naturala, ceaiul negru.(urmeaza descrierea Tipului Pitta)